Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Blaren zijn vaste prik op de Zwarte Cross

Geplaatst op 12 augustus 2022

De Zwarte Cross editie 2022: veel stof en hoge temperaturen. Stof kan leiden tot problemen met ogen, lenzen en longen. En door de warmte raken mensen soms oververhit. Genoeg werk dus voor de vrijwilligers van het Rode Kruis. De 300 ingezette EHBO’ers voerden 4.000 behandelingen uit in één weekend. Onder meer voor wespensteken, ongelukken, warmteletsel en blaren. Heel veel blaren, dat is vaste prik.

Het evenement heeft zijn eigen charme: het betekent vrienden zien, motorsportwedstrijden bezoeken en bandjes kijken. Bezoekers typeren de Zwarte Cross als gemoedelijk en één groot feest. In het enkele geval dat ze met elkaar op de vuist gaan, gaan ze samen naar de EHBO en als vrienden weer terug naar het festivalterrein. Voor de EHBO’ers, van wie de meesten in de Achterhoek wonen, telt vooral ook mee dat het een actieve inzet is, waar lekker doorgewerkt kan worden. Ze kunnen tijdens het evenement alles behandelen, tot en met wat een huisarts normaal doorverwijst naar de spoedeisende hulp.

De EHBO’ers werken nauw samen met het medische team dat bestaat uit vijftig andere specialisten, zoals huisartsen, een gespecialiseerde cross-arts, een longarts, verpleegkundigen en staan er ambulances paraat. Een groot voordeel is dat hiermee de lokale zorg ontlast wordt. Niet onbelangrijk, aangezien er meer dan 200.000 mensen rondlopen tijdens de vier dagen van het evenement. Besmet Gevraagd naar hun ervaringen noemen de vrijwilligers de gemoedelijke sfeer, de uitstekende samenwerking met de andere betrokken partijen en het leuke contact met de bezoekers. Vrijwel alle vrijwilligers willen volgend jaar weer terugkomen. Eén van de vrijwilligers: “Dit jaar was mijn eerste jaar en ik ben besmet geraakt met het Zwarte Cross virus.”

Rode-Kruis-Zwarte-Cross-vrijwilligers-in-actie
DSC06812

De Feestfabriek, organisator van de Zwarte Cross, regelde de medische verzorging voorheen via een groot aantal lokale EHBO-verenigingen. Een jaar of zes geleden is besloten om het Rode Kruis voor dit gedeelte te vragen en inmiddels vastgelegd voor de komende jaren. Met de opbouw en het afbreken meegerekend is er voor twee weken zorg nodig voor een middelgrote stad.


Klik hier voor een sfeerimpressie van de Zwarte Cross 2022

Rode-Kruis-Zwarte-Cross-groepsfoto

Meest recente berichten