Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Blaren zijn vaste prik op de Zwarte Cross

Geplaatst op 12 augustus 2022

De Zwarte Cross editie 2022: veel stof en hoge temperaturen. Stof kan leiden tot problemen met ogen, lenzen en longen. En door de warmte raken mensen soms oververhit. Genoeg werk dus voor de vrijwilligers van het Rode Kruis. De 300 ingezette EHBO’ers voerden 4.000 behandelingen uit in één weekend. Onder meer voor wespensteken, ongelukken, warmteletsel en blaren. Heel veel blaren, dat is vaste prik.

Het evenement heeft zijn eigen charme: het betekent vrienden zien, motorsportwedstrijden bezoeken en bandjes kijken. Bezoekers typeren de Zwarte Cross als gemoedelijk en één groot feest. In het enkele geval dat ze met elkaar op de vuist gaan, gaan ze samen naar de EHBO en als vrienden weer terug naar het festivalterrein. Voor de EHBO’ers, van wie de meesten in de Achterhoek wonen, telt vooral ook mee dat het een actieve inzet is, waar lekker doorgewerkt kan worden. Ze kunnen tijdens het evenement alles behandelen, tot en met wat een huisarts normaal doorverwijst naar de spoedeisende hulp.

De EHBO’ers werken nauw samen met het medische team dat bestaat uit vijftig andere specialisten, zoals huisartsen, een gespecialiseerde cross-arts, een longarts, verpleegkundigen en staan er ambulances paraat. Een groot voordeel is dat hiermee de lokale zorg ontlast wordt. Niet onbelangrijk, aangezien er meer dan 200.000 mensen rondlopen tijdens de vier dagen van het evenement. Besmet Gevraagd naar hun ervaringen noemen de vrijwilligers de gemoedelijke sfeer, de uitstekende samenwerking met de andere betrokken partijen en het leuke contact met de bezoekers. Vrijwel alle vrijwilligers willen volgend jaar weer terugkomen. Eén van de vrijwilligers: “Dit jaar was mijn eerste jaar en ik ben besmet geraakt met het Zwarte Cross virus.”

Rode-Kruis-Zwarte-Cross-vrijwilligers-in-actie
DSC06812

De Feestfabriek, organisator van de Zwarte Cross, regelde de medische verzorging voorheen via een groot aantal lokale EHBO-verenigingen. Een jaar of zes geleden is besloten om het Rode Kruis voor dit gedeelte te vragen en inmiddels vastgelegd voor de komende jaren. Met de opbouw en het afbreken meegerekend is er voor twee weken zorg nodig voor een middelgrote stad.


Klik hier voor een sfeerimpressie van de Zwarte Cross 2022

Rode-Kruis-Zwarte-Cross-groepsfoto

Meest recente berichten

Workshops Goed Voorbereid: mensen leren hun omgeving veiliger te maken

4 juli 2024

Als noodhulporganisatie is het best logisch dat het Rode Kruis mensen ook wil voorbereiden op noodsituaties. Want wat doe je als je huis overstroomt? Of er brand uitbreekt? Onder de noemer Goed Voorbereid verzorgt de noodhulporganisatie workshops over verschillende thema's. Josine den Hartog-Pels is workshopleider van het eerste uur. Wat zijn haar ervaringen met het geven van de workshops? ‘De workshops zijn niet alleen nuttig, maar ook gezellig. En de doelgroepen zijn heel divers.’

Lees meer

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer