Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Contactcirkels zorgen voor een dagelijks praatje

Geplaatst op 23 mei 2024

Tekst: Annemarieke Hendriks

Mevrouw Van Hierden klinkt bijzonder jeugdig aan de telefoon. Maar ze is wel al 80 jaar en sinds het overlijden van haar man drie jaar geleden eenzaam. En ze kan nog fietsen maar zit toch vaak de hele dag alleen thuis. “De contactcirkel biedt ruimte voor een praatje en zorgt elke dag even voor contact met zowel degene die jou belt als degene die jij vervolgens belt. Dat voelt vertrouwd en zorgt voor sociale controle. Het is fijn om elke dag iemand te spreken.”

En ook al is ze pas sinds begin dit jaar aangesloten bij een contactcirkel, het is al twee keer gebeurd dat het volgende contact niet opnam. Dan gaat de begeleider van de contactcirkel uitzoeken wat er aan de hand is. Soms leidt het telefonisch contact ook tot ander contact: mevrouw Van Hierden gaat binnenkort op bezoek bij een andere deelnemer aan de contactcirkel die vlakbij blijkt te wonen.

Grea de Vries-Krul is vrijwillig coördinator van twee contactcirkels van het Rode Kruis in Apeldoorn. Er zijn ook actieve contactcirkels in Winterswijk, Zutphen, Wageningen, Ede en Zevenaar. Contactcirkels vallen onder het Goed Voorbereid -programma van het Rode Kruis.

Als coördinator zorgt Grea ervoor dat van alle deelnemers contactinformatie bekend is. Ze zorgt al 10 jaar voor de belschema’s, die elke twee maanden wisselen. Afwezigheid en vakanties staan daar ook op, zodat het altijd duidelijk is wie de volgende is die gebeld gaat worden. Grea mailt de schema’s of, zoals in het geval van mevrouw Van Hierden, geeft ze persoonlijk even af. En dat biedt dan weer een mooie gelegenheid voor een kopje thee en een gesprekje.

Hoe het werkt

Elke contactcirkel heeft een begeleider die de belronde start en eindigt. De ronde duurt maximaal een half uur. Er wordt elke dag gebeld, ook in het weekend, en elke begeleider heeft een vaste dag van de week om de cirkel te starten en af te sluiten. Er is geen minimumleeftijd om deel te nemen aan de contactcirkels – wel zijn het veelal oudere mensen. En de meest actieve daarvan worden soms weer begeleider.

Grea: “Het aantal cirkels neemt helaas af. Tien jaar geleden waren er nog vier in Apeldoorn, nu zijn het er nog twee. Veel deelnemers zijn in de 90 en doen al lang mee, soms wel 15 jaar. Ook het aantal deelnemers per cirkel neemt af, het zijn nu nog vijf of zes deelnemers, in het verleden waren dat er acht tot tien. De ouderen van nu zijn veel bijdehanter en onafhankelijker – daarom is er weinig aanwas.”

Naast het telefonische contact komen de deelnemers aan de contactcirkels in Apeldoorn wel eens bij elkaar. Voor de ene groep in de vorm van een gezellige middag bij iemand in de tuin, voor de andere groep een stamppotavond.

Grea zorgt ervoor dat alle 43 huisartspraktijken in Apeldoorn voorzien zijn van informatie over de contactcirkels. Ook revalidatiecentra zijn geïnformeerd over het bestaan van de cirkels. Mevrouw Van Hierden informeerde op haar beurt Buurtzorg.

Persoonsalarmering

Grea tot slot: “Er schiet me nog wat te binnen, wat ik vaak zeg. Persoonsalarmering is erg fijn maar je spreekt niemand. En als je gevallen bent en je kunt niet bij de alarmknop dan word je dus minder snel gevonden dan wanneer je de ontbrekende schakel in de contactcirkel bent. “

Deelnemen?

Wil je graag deelnemen aan een contactcirkel? In Apeldoorn of een andere plaats? Neem dan contact op met Miriam Akse, Coördinator Hulpverlening district IJsselland en Gelderland.

Meest recente berichten