Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Grote inzet Rode Kruis bij Airborne Luchtlandingen

Geplaatst op 03 oktober 2024

Tijdens de jaarlijkse herdenking op de Ginkelse Heide worden de helden van Operatie Market Garden (1944) geëerd. Dit jaar trok de jubileumeditie maar liefst 100.000 bezoekers, waaronder veteranen en speciale genodigden. De herdenking is gecombineerd met een indrukwekkend luchtprogramma van de 11e Luchtmobiele Brigade en een vernieuwd publieksprogramma voor jong en oud. Met meer dan 70 vrijwilligers speelde het Rode Kruis een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van de bezoekers. Peter Rijkse, vrijwilliger Medische Dienst, en Irma Ruiter, eerstehulpverlener, waren erbij.

Luchtlanding

Jubileumeditie: meer bezoekers, meer inzet

Normaal gesproken komen er zo’n 45.000 bezoekers naar Airborne, met een piek van 30.000 op het drukste moment van de dag. Dit jaar was er een verdubbeling van het aantal bezoekers èn van de piek, wat ook een verdubbeling van de inzet van het Rode Kruis betekende.

Vorig jaar augustus startten de voorbereidingen voor de inzet. Omdat het een speciale editie was, besteedde het Rode Kruis extra aandacht aan de evaluaties van eerdere edities, waarbij randvoorwaarden zijn verbeterd. Zaken zoals het aantal bezoekers, benodigde materialen en eventuele opschalingen zijn allemaal in overweging genomen.

Hoogwaardigheidsbekleders

Er waren tijdens het evenement vier hulpposten, verspreid over het terrein. Deze posten waren strategisch geplaatst om de drukte en toegankelijkheid te waarborgen. Zo stond er bijvoorbeeld een hulppost bij de parkeerplaats en één op het publieksplein. Daarnaast waren er mobiele teams, waaronder bike-teams, om snel te kunnen reageren in het uitgestrekte heidegebied van 2,5 bij 2 kilometer. Naast het evenement zelf was het Rode Kruis ook voorbereid op incidenten in de omliggende gebieden, zoals op de verkeersroutes. Zo stond er een post bij het station Ede-Wageningen, bij het opstappunt voor de pendelbussen en een Rode Kruis-bus langs de fietsroute naar de Ginkelse Heide.

Luchtlanding

Een grote uitdaging bij dit evenement is de onvoorspelbaarheid. Eén van de grootste onzekere factoren is het weer. Als het mooi weer is, komen er ook veel meer bezoekers. Slecht weer betekent een heel ander scenario, waarbij er voorbereid moet worden op andere soorten hulpverlening zoals bij onderkoeling. Tijdens deze editie was het best warm, maar deden zich geen noemenswaardige problemen voor.

Extra uitdaging dit jaar was de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders, zoals de koning, de minister-president, de minister van Defensie en NAVO-vertegenwoordigers. Daarvoor zijn veiligheidsmaatregelen getroffen. Tijdens de aankomst en het vertrek van de koning kan een ambulance bijvoorbeeld tijdelijk worden tegengehouden. Dit vraagt om nauw contact met de meldkamer en om extra logistieke planning.

Uniek evenement

Na het evenement evalueerde het team uitgebreid om de hulpverlening nog beter te organiseren de volgende editie. Elk jaar zijn er toch weer punten die in de voorbereiding afgerond lijken, maar op de dag zelf anders lopen. Zulke knelpunten worden dan ook weer met de organisatie gecommuniceerd.

Luchtlanding

Irma vertelt enthousiast waarom ze elk jaar weer terugkomt: “De gemoedelijke sfeer en het contact met het publiek maken dit evenement zo bijzonder. Zelfs als mensen geen hulp nodig hebben komen ze toch even een praatje maken. Ook blijft het indrukwekkend om te zien hoe de parachutisten naar beneden komen.” Peter voegt daaraan toe: “Het onderlinge contact tussen de hulpverleners is heel speciaal. Het is een uniek evenement in Nederland en het hele traject van voorbereiding en uitvoering maakt het enorm interessant.”

Meest recente berichten

Noodhulpteam oefent met Defensie: dat is andere koek!

28 oktober 2024

Noodhulpteams oefenen regelmatig levensechte noodsituaties. Zo was er laatst een oefening in Arnhem waarbij teams hielpen bij een brand op een boot waar asielzoekers gehuisvest zijn. Maar een oefening met Defensie, en dan ook nog 3 dagen lang, dat is uniek en toch wel heel anders: “We kregen te maken met gewapende mensen die ook schoten losten. Best heftig.”

Lees meer

Yentl Bos: chronisch ziek én hulpverlener bij het Rode Kruis

24 oktober 2024

Rode Kruiser Yentl Bos heeft chronische clusterhoofdpijn. Een aandoening waarvan niet bekend is waar het vandaan komt en of het weer weg kan gaan. Door de heftige pijnaanvallen heeft ze veel moeten opgeven. Maar gelukkig niet haar werk bij het Rode Kruis. “Het betekent heel veel voor mij dat ik dit kan doen. En bij het verlenen van hulp helpt het mij dat ik weet hoe het is om in een kwetsbare situatie te zitten.”

Lees meer