Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Jan de Grood en Dennis Winkel ontvangen Medaille van Verdienste

Geplaatst op 21 mei 2024

(Foto: Dennis Winkel, Prins Pieter-Christiaan, Jan de Grood, districtsmanager Ria van der Sluis en bestuursvoorzitter Heleen Kersten.)

Dennis Winkel en Jan de Grood zijn beide Rode Kruis-vrijwilliger in het district Gelderland. Ze zijn al jaren vrijwilliger en hebben zich op bijzondere wijze ingezet voor het Rode Kruis. Hiervoor zijn zij nu onderscheiden met respectievelijk een Medaille van Verdienste in Zilver en een Medaille van Verdienste in Brons. Zij ontvingen hun onderscheidingen van Kanselier Prins Pieter-Christiaan op 11 mei tijdens de lintjesregen in Woerden.

Dennis Winkel: opvallen door grote betrokkenheid

foto: Dennis Winkel en Prins Pieter-Christaan

Uit de onderscheidingsspeech: ‘Op 12-jarige leeftijd kwam je binnen als jeugdlid bij het Rode Kruis. En sindsdien heb je heel veel functies bij het Rode Kruis vervuld. Teamleider Noodhulpteam, Instructeur EHBO, Vrijwilliger Calamiteitenhospitaal, Biker en dat is nog maar een greep uit de lange lijst. Dit alles deed je naast diverse veeleisende studies en tegenwoordig directeur van een basisschool.’

‘De afgelopen jaren had je namens het district Gelderland zitting in de Ledenraad. Positief kritisch meedenkend, altijd kijkend naar het grote geheel. Ook daar viel je op door je grote betrokkenheid.’  Dennis is een Rode Kruiser in hart en nieren en ontvangt daarom de Medaille van Verdienste in Zilver.

Jan de Grood: nooit op de voorgrond, maar onmisbaar

Foto: Jan de Grood en Prins Pieter-Christiaan

Uit de onderscheidingsspeech: ‘De technische man van onze locatie in Nijmegen. Je steekt de handen uit de mouwen en gaat problemen het liefst meteen te lijf. Op bescheiden wijze zorg jij ervoor dat iedereen duurzaam aan het werk kan. Alles wat technisch is, is jou toevertrouwd. Je bent altijd bereid om te helpen.’

‘Na 50 (!) jaar heb je besloten het rustiger aan te gaan doen. En dat heb je verdiend.’ Jan treedt nooit op de voorgrond, maar is een onmisbare kracht.’ Voor alles wat hij voor het Rode Kruis gedaan heeft, ontvangt hij de Medaille van Verdienste in Brons.

Meest recente berichten

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer

Contactcirkels zorgen voor een dagelijks praatje

23 mei 2024

De contactcirkel biedt ruimte voor een praatje en zorgt elke dag even voor contact met zowel degene die jou belt als degene die jij vervolgens belt. Dat voelt vertrouwd en zorgt voor sociale controle. Het is fijn om elke dag iemand te spreken.

Lees meer