Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Nijmeegse Rode Kruis vrijwilligers nemen deel aan Sunset March

Geplaatst op 31 maart 2022

Op initiatief van Henri (veteraan bij Defensie) en Ewout sloten 18 Rode Kruis vrijwilligers van de locatie Nijmegen zich op 16 februari aan bij de Sunset March. De Sunset March is sinds 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Elke avond, bij zonsondergang, loopt er iemand mee met het ontsteken van de 48 lampen op de brug, ter nagedachtenis aan de 48 bij de oversteek gesneuvelde Amerikaanse soldaten. De stormachtige omstandigheden maakten de deelname wellicht nog mooier en indrukwekkender. Bij het monument ‘De Oversteek’ is door het team een bloemstuk gelegd. Doorweekte deelnemer Clarissa na afloop: “Het was goed om als team weer bij elkaar te zijn – een bijzondere en mooie start voor het nieuwe seizoen.”

In 2013 werd stadsbrug De Oversteek in gebruik genomen. De brug ligt op de plaats waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens Operatie Market Garden de geallieerde oversteek plaatsvond. Bij die actie op 20 september 1944 sneuvelden 48 Amerikaanse soldaten van de 82e Airborne Divisie. Elke dag opnieuw, bij het invallen van de duisternis, wordt die oversteek met licht herhaald: bij zonsondergang ontsteken, in het tempo van een voetganger, één voor één, de 48 paar lichtmasten die zich tussen beide oevers op de brug bevinden. Daarmee wordt de brug op indringende en tegelijkertijd verstilde wijze een monument voor de heldhaftige oversteek over de Waal.
Klik hier voor meer informatie over de Sunset March.

Kom ook helpen bij het Rode Kruis
We zoeken versterking! Klik hier voor alle actuele vacatures

Meest recente berichten

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer

Contactcirkels zorgen voor een dagelijks praatje

23 mei 2024

De contactcirkel biedt ruimte voor een praatje en zorgt elke dag even voor contact met zowel degene die jou belt als degene die jij vervolgens belt. Dat voelt vertrouwd en zorgt voor sociale controle. Het is fijn om elke dag iemand te spreken.

Lees meer