Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Oefening Bevolkingszorgteam, Veiligheidsregio en GGD succesvol verlopen

Geplaatst op 06 juli 2023
Hulpvrager wordt geholpen door een RK BZ vrijwilliger en een medewerker opvang van de gemeente.

Oefening Bevolkingszorgteam, Veiligheidsregio en GGD succesvol verlopen

Op dinsdag 23 mei draaide het Rode Kruis Bevolkingszorgteam (BZ) Gelderland een oefening in samenwerking met de gemeenten van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en de GGD Noord- en Oost-Gelderland. De oefening werd geleid door professionals van Cuypers Consultancy. Zij verzorgen het BZ opleidingsprogramma voor de gemeenten in de VNOG en zijn gedurende de oefening aanwezig als oefenleiding. Het doel van de oefening was het versterken van de samenwerking tussen de verschillende partijen. Zodat iedereen elkaar weet te vinden in de zogenaamde ‘warme fase’.  Dat is de fase waarin het BZ team actief is, vanaf de oproep totdat ze klaar zijn.

Wat heeft het team gedaan?

De uitgangssituatie: in het pittoreske plaatsje Leuvenheim loopt een groep toeristen het Klompenpad. Op het moment dat zij vermoeid het einde van de wandelroute bereiken, zien zij tot hun schrik dat hun touringbus in lichterlaaie staat. Met daarin het merendeel van hun persoonlijke bezittingen. De groep kan op korte termijn niet naar huis en de Officier van Dienst Bevolkingszorg (OVD-BZ) besluit de groep onder te brengen in het buurthuis in Leuvenheim. Vervolgens roept hij de hulp in van de BZ teams van de gemeente en het Rode Kruis. Ook wordt een beroep gedaan op het Psychosociale Hulpverleningsteam van de GGD. Samen richten de verschillende teams de opvanglocatie in en als alles onder controle lijkt te zijn, breekt buiten een noodweer los. Binnen een paar minuten stroomt het buurthuis vol met een groep doorweekte basisschoolkinderen die samen met hun begeleider het Klompenpad liepen. De teams staan nu voor een nieuwe uitdaging, maar ook deze uitdaging brengen zij tot een goed einde.

Goede samenwerking is cruciaal

In totaal waren er 40 mensen betrokken bij de oefening. 30 in de rol van hulpverlener en 20 in de rol van hulpvrager (de Rode Kruisers waren zowel hulpvrager als hulpverlener). Er is veel geleerd over de verschillende rollen van de deelnemende organisaties. In het begin leek daar nog veel overlap in te zitten, maar richting einde oefening werd steeds duidelijker welk team welke taak had. De rol van hulpvrager werd gespeeld door Lotus slachtoffers, Rode Kruisers en kinderen van een basisschool uit de buurt. Het doel van de oefening was om bekend te raken met de verschillende teams en personen die je als Rode Kruiser tegen kunt komen op een opvanglocatie. De oefening duurde van 13:00-16:00 uur, inclusief evaluatie en briefing. 

De teamleider Rode Kruis BZ geeft zijn briefing aan de BZ vrijwilligers voorafgaand aan hun inzet.

Meest recente berichten

Workshops Goed Voorbereid: mensen leren hun omgeving veiliger te maken

4 juli 2024

Als noodhulporganisatie is het best logisch dat het Rode Kruis mensen ook wil voorbereiden op noodsituaties. Want wat doe je als je huis overstroomt? Of er brand uitbreekt? Onder de noemer Goed Voorbereid verzorgt de noodhulporganisatie workshops over verschillende thema's. Josine den Hartog-Pels is workshopleider van het eerste uur. Wat zijn haar ervaringen met het geven van de workshops? ‘De workshops zijn niet alleen nuttig, maar ook gezellig. En de doelgroepen zijn heel divers.’

Lees meer

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer