Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Regionale crisisnoodopvang in Westervoort

Geplaatst op 16 februari 2023

Treurig van buiten, gezellig van binnen. Zo ziet de regionale crisisnoodopvang voor 80 mensen die op de vlucht zijn vanuit Oekraïne bij de ‘Bult van Putman’ in Westervoort er uit. De locatie is open sinds 22 november 2022. Oekraïners verblijven er tot er een meer definitieve plek voor ze is gevonden. Het Westervoortse bedrijf Bedmobile heeft de cabines geleverd waarmee de grote recreatieruimte en twintig slaapkamers zijn gemaakt. Het Duivense bedrijf Volta Energie is de leverancier van zonnepanelen, een batterij en een noodaggregaat.    

Medewerkers van het Rode Kruis zijn elke dag aanwezig van 08.00 tot 20.00 uur. ”We doen dagelijks boodschappen bij de Jumbo en de rekening gaat naar de gemeente”, vertelt José Pauw, locatiemanager vanuit het Rode Kruis. Haar collega Martijn van de Ven, die de hulpverlening in de hele regio coördineert, vertelt dat de warme avondmaaltijd verzorgd wordt door een Arnhemse cateraar.   

Mykola, één van de bewoners, ontvluchtte de Donbas om uit het Russische leger te blijven. Omdat het niet zo heel druk is in Westervoort heeft hij al sinds zijn komst een slaapcabine voor zich alleen. ”Ik sta 100 procent achter Oekraïne”, zegt de jongeman, die in zijn geboorteland zijn ouders en 14-jarig broertje achter moest laten. De mensen van het Rode Kruis is hij geweldig dankbaar. “They are awesome.”  

(Foto: Theo Kock Persfotografie)

Meest recente berichten