Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Regionale crisisnoodopvang in Westervoort

Geplaatst op 16 februari 2023

Treurig van buiten, gezellig van binnen. Zo ziet de regionale crisisnoodopvang voor 80 mensen die op de vlucht zijn vanuit Oekraïne bij de ‘Bult van Putman’ in Westervoort er uit. De locatie is open sinds 22 november 2022. Oekraïners verblijven er tot er een meer definitieve plek voor ze is gevonden. Het Westervoortse bedrijf Bedmobile heeft de cabines geleverd waarmee de grote recreatieruimte en twintig slaapkamers zijn gemaakt. Het Duivense bedrijf Volta Energie is de leverancier van zonnepanelen, een batterij en een noodaggregaat.    

Medewerkers van het Rode Kruis zijn elke dag aanwezig van 08.00 tot 20.00 uur. ”We doen dagelijks boodschappen bij de Jumbo en de rekening gaat naar de gemeente”, vertelt José Pauw, locatiemanager vanuit het Rode Kruis. Haar collega Martijn van de Ven, die de hulpverlening in de hele regio coördineert, vertelt dat de warme avondmaaltijd verzorgd wordt door een Arnhemse cateraar.   

Mykola, één van de bewoners, ontvluchtte de Donbas om uit het Russische leger te blijven. Omdat het niet zo heel druk is in Westervoort heeft hij al sinds zijn komst een slaapcabine voor zich alleen. ”Ik sta 100 procent achter Oekraïne”, zegt de jongeman, die in zijn geboorteland zijn ouders en 14-jarig broertje achter moest laten. De mensen van het Rode Kruis is hij geweldig dankbaar. “They are awesome.”  

(Foto: Theo Kock Persfotografie)

Meest recente berichten

Noodhulpteam oefent met Defensie: dat is andere koek!

28 oktober 2024

Noodhulpteams oefenen regelmatig levensechte noodsituaties. Zo was er laatst een oefening in Arnhem waarbij teams hielpen bij een brand op een boot waar asielzoekers gehuisvest zijn. Maar een oefening met Defensie, en dan ook nog 3 dagen lang, dat is uniek en toch wel heel anders: “We kregen te maken met gewapende mensen die ook schoten losten. Best heftig.”

Lees meer

Yentl Bos: chronisch ziek én hulpverlener bij het Rode Kruis

24 oktober 2024

Rode Kruiser Yentl Bos heeft chronische clusterhoofdpijn. Een aandoening waarvan niet bekend is waar het vandaan komt en of het weer weg kan gaan. Door de heftige pijnaanvallen heeft ze veel moeten opgeven. Maar gelukkig niet haar werk bij het Rode Kruis. “Het betekent heel veel voor mij dat ik dit kan doen. En bij het verlenen van hulp helpt het mij dat ik weet hoe het is om in een kwetsbare situatie te zitten.”

Lees meer