Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis inzet bij uitslaande brand Ede

Geplaatst op 27 maart 2023

Op woensdag 15 maart ontstond er brand op de vierde vierdieping van flatgebouw De Elskamp in Ede. De brand verspreidde zich snel en de brandweer schaalde daarom snel op naar ‘zeer grote brand, GRIP 1’ (samenwerking meerdere hulpdiensten).

Foto’s: Patryk Wesseling

Het team van Rode Kruis Ede werd om 18.05 uur gealarmeerd. Er werd snel op de oproep gereageerd en met tien hulpverleners ging het richting plaats incident. Bij aankomst om 18.35 bleek dat de bewoners van de flat opgevangen werden in een nabijgelegen school. Er waren daar geen gewonden, het team heeft zich daarom geconcentreerd op het wegwijs maken, koffie en thee schenken en het bieden van een luisterend oor.

Rond 19.00 werd duidelijk dat het een paar uur zou duren voordat duidelijk was wie wel en wie niet naar huis terug mocht. En dan ben je als teamleider blij met het aanbod van een snackbar in de buurt die eten aanbiedt. Ben Baart: “Dat aanbod heb ik van harte aangenomen, omdat in ieder geval nog geen van de aanwezige NHT-ers en andere aanwezigen gegeten had. In twee ploegen is vervolgens genoten van patat en frikandellen.”

Om 21.30 uur werd duidelijk welke bewoners naar huis konden. Enkele NHT-ers zijn naar de flat gegaan om daar indien nodig hulp te bieden. Een tweede groep bewoners kreeg te horen dat ze wel naar huis konden, maar dat er enige schade aan de woning was. Zij werden bij de flat opgevangen door de brandweer, die ter plekke meer informatie gaf. De bewoners die niet naar huis konden zijn begeleid naar een naast De Elskamp gelegen flat. NHT-ers zijn meegegaan naar die locatie.

Teamleider Baart: “Om 22.45 uur kwam het bericht dat we konden afschalen. Alle NHT-leden kwamen weer samen om naar het Rode Kruis gebouw te gaan voor de debriefing. Met een grote opkomst, tijdige aankomst plaats incident en goede samenwerking, ook met de ketenpartners, kunnen we terugkijken op een geslaagde inzet. Zeker als je bedenkt dat NHT-ers niet echt zijn opgeleid voor het opvangen van evacués.”

Meest recente berichten