Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis topper: Martien Hillebregt al 60 jaar actief als vrijwilliger

Geplaatst op 21 maart 2023

Op 21 februari werd de ruim 80-jarige Martien Hillebregt uit Doorwerth door Eric van Uden, bestuurder Hulpverlening, namens het bestuur van Gelderland in het zonnetje gezet. En niet zomaar: Martien is maar liefst 60 jaar als vrijwilliger actief voor het Nederlandse Rode Kruis, een geweldige prestatie. En ook bijzonder voor de organisatie zelf: jaarlijks zijn er maar enkele vrijwilligers die we om deze reden kunnen belonen voor al het werk dat ze voor het Rode Kruis doen. 

Over colonnes en een eigen parachutistenteam

Martien Hillebregt begon in januari 1963 als hulpverlener, maar al snel hield hij zich ook met de verbindingen bezig. Zijn werklust en kennis werden niet alleen binnen de colonne gewaardeerd, ook daarbuiten werd hij gezien. Het duurde dan ook niet lang of hij maakte de overstap naar de toenmalige Provinciale Verbindingsdienst Gelderland.

Daar heeft hij zich jarenlang niet alleen beziggehouden met de communicatie via portofoon en mobilofoon, maar ook met het uitrollen van bijvoorbeeld telefoonkabels voor de telefonie. Hij heeft ook de vele locaties van deze provinciale verbindingsdienst meegemaakt. Van Bennekom, Arnhem, Wijchen, Woezik, Nijmegen tot Ede, Martien was er bij. Tijdens grote inzetten, zoals de Nijmeegse 4Daagse, viering 4 en 5 mei in Wageningen, de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen en vele kleinere inzetten in Gelderland was Martien actief bij de telefooncentrale, centralist achter de basispost en hoofd meldkamer.

Martien: “Toen ik begon spraken we bij het Rode Kruis nog over colonnes en had het Rode Kruis zelfs een eigen parachutistenteam. Iedereen liep in uniform met epauletten op de schouders met strepen en balken om de functie en het werkgebied aan te geven.”

Lange antennes op een oude Fiat 500

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in het Rode Kruis gebouw in Eerbeek – de huidige locatie van de verbindingsdienst Gelderland – werden herinneringen opgehaald en vele anekdotes gedeeld. Van verhalen over lange antennes op oude Fiat 500 en wat de politie daarvan vond tot de migratie van analoog naar digitaal en de invloed hiervan op het werk van de vrijwilligers van de verbindingsdienst. Zaken die al lang verleden tijd zijn. Inmiddels hebben we te maken met een compleet andere organisatie. Martien heeft zich weten aan te passen aan heel veel, soms ingrijpende, veranderingen.

De oorkonde met speld en beeldje krijgen natuurlijk een ereplaats in huis.

Meest recente berichten

Contactcirkels zorgen voor een dagelijks praatje

23 mei 2024

De contactcirkel biedt ruimte voor een praatje en zorgt elke dag even voor contact met zowel degene die jou belt als degene die jij vervolgens belt. Dat voelt vertrouwd en zorgt voor sociale controle. Het is fijn om elke dag iemand te spreken.

Lees meer