Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Samen sterk: Rode Kruis bij de 4Daagse en de Zwarte Cross

Geplaatst op 28 oktober 2023

De 4Daagse en de Zwarte Cross behoren tot de grootste evenementen in Nederland en district Gelderland speelt bij beide een belangrijke rol. Projectleiders Ronald Goorden van de 4Daagsefeesten en Agnes Groothedde van de Zwarte Cross vertellen hoe ze, samen met hun teams, de veelzijdige hulpverlening in goede banen leiden.

Hoe ben je projectleider bij het Rode Kruis geworden? En wat maakt dit werk nou zo leuk?

Ronald: “Ik ben in mijn studententijd begonnen bij het Rode Kruis, heb mijn EHBO diploma gehaald en ik ben sindsdien eigenlijk blijven hangen. In 2003 heb ik mij aangesloten bij het projectteam van de 4Daagsefeesten. Wat het werk zo leuk maakt is de maatschappelijke impact. Je kunt echt samen iets moois opzetten in de regio waar je woont.”

Agnes: “Ik heb me in 2015 aangemeld bij Ready2Help tijdens de vluchtelingencrisis in Nederland. Later ben ik gevraagd om teamleider van het hoofdnoodhulpteam te worden. Dat team richt zich voornamelijk op grote projecten. Ik heb vervolgens contact opgenomen met de districtscoördinator van de evenementen om te vragen of er projecten waren waar wij mee aan de slag konden. Het antwoord was: de Zwarte Cross. Ik ben toen samen met Jan Veldhuis verder gegaan als projectleider, samen met een team van in totaal zeven mensen, zij zijn waanzinnig belangrijk. Het is een pittige klus maar de lol die we met zijn allen hebben maakt het helemaal goed. Het zit in het bloed van Rode Kruisers om andere mensen te willen helpen. Tijdens de Zwarte Cross zijn we daarom ook heel blij dat er zoveel vrijwilligers zijn die altijd een stapje harder willen lopen om onvoorziene gaten op te vullen.”

Wat moet er gebeuren in de voorbereiding van zo’n groot evenement?

Ronald: “Als projectleider ben je de voorzitter van de vergaderingen. In september beginnen we met de evaluatie van de vorige 4Daagsefeesten. In november richten we ons op het komende jaar. Er is altijd goed contact met de gemeente en externe partijen, zodat alle verwachtingen duidelijk zijn. Bovendien zijn wij tijdens de 4Daagsefeesten de first responders wanneer er naar 112 gebeld wordt. Er moet daarom een duidelijk overzicht zijn welke hulpverleners op welke plekken komen te staan. De hulpverleners in het veld staan continu in contact met de vrijwilligers in de meldkamer. Op die manier blijft het overzicht ook duidelijk tijdens de feesten zelf.”

Agnes: “Ook wij starten binnenkort met het doornemen van de evaluatie van afgelopen jaar. In november zullen er weer regelmatig vergaderingen plaatsvinden. Ons projectteam bestaat uit specialisten. Onze kracht is dat wij onderling veel vertrouwen in elkaar hebben. We staan elkaar bij en geven elkaar raad waar dat nodig is.”

Is er iets dat jou extra is bijgebleven van de afgelopen jaren?

Agnes: “Voor mij was vorig jaar een lastig jaar, ik kreeg namelijk vlak voordat de Zwarte Cross begon Covid. Helaas betekende dit dat ik naar huis moest en heb ik vandaaruit mijn best gedaan om te helpen waar dat kon. Ik heb veel lieve berichten ontvangen van mijn team en vrijwilligers. Je wordt op zo’n moment echt gedragen door het team. Ook realiseer je dan hoe ontzettend belangrijk het is dat er zoveel hulpverleners vrijwillig de hele week aan het werk zijn. Zonder hen was dit nooit gelukt, elk jaar ben ik daar enorm dankbaar voor.”

Ronald: “Heel fijn dat we dit jaar weer terug waren bij de gemeenschappelijke slaapaccommodatie waar iedereen ook even zijn of haar rust kan pakken. Mooiste moment voor mij was toch wel de barbecue waar we de week mee openden. Sommige vrijwilligers kennen elkaar al jarenlang en het was daarom heel fijn om elkaar weer te kunnen zien. Op dat moment zie je echt de mensen achter het uniform. Maar ook nieuwe vrijwilligers mengen zich er gemakkelijk tussen. Het is een erg open sfeer, met elkaar lossen we alles op. Er waren ook spannende momenten. Zo was er op één van de feestdagen een snelle temperatuurdaling van 15 graden. Dit leidde tot meerdere onderkoelingen en zorgde er voor dat we snel moesten schakelen. Het was fijn om te zien hoe snel dit werd opgepakt door alle vrijwilligers.”

Zijn jullie ook aankomend jaar weer projectleider?

Ronald: “Jazeker, lijkt me leuk. Maar het moet natuurlijk wel passen met mijn gezin. Ik ben een paar jaar geen projectleider geweest, maar ik waardeer het vertrouwen dat ik dit jaar weer heb gekregen heel erg. Je krijgt er veel energie van.”

Agnes: “Ik zou graag projectleider willen blijven, vooral met dit geweldige team. Het is te leuk om het los te laten. Het is erg belangrijk om open te blijven staan voor evaluatiepunten en elk jaar leren we hier weer veel van.” 

Meest recente berichten

Workshops Goed Voorbereid: mensen leren hun omgeving veiliger te maken

4 juli 2024

Als noodhulporganisatie is het best logisch dat het Rode Kruis mensen ook wil voorbereiden op noodsituaties. Want wat doe je als je huis overstroomt? Of er brand uitbreekt? Onder de noemer Goed Voorbereid verzorgt de noodhulporganisatie workshops over verschillende thema's. Josine den Hartog-Pels is workshopleider van het eerste uur. Wat zijn haar ervaringen met het geven van de workshops? ‘De workshops zijn niet alleen nuttig, maar ook gezellig. En de doelgroepen zijn heel divers.’

Lees meer

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer