Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Zinzia Zorggroep en het Rode Kruis verlengen samenwerking

Geplaatst op 09 november 2022
Foto: Verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord, één van de vier locaties van Zinzia Zorggroep

Het Rode Kruis verlengt de samenwerking met de Wageningse zorginstelling Zinzia Zorggroep. Dankzij deze samenwerking kunnen Rode Kruis-vrijwilligers in Gelderland een training krijgen op het gebied van zorgondersteuning zodat het Rode Kruis ook in de toekomst is voorbereid op crisissituaties in de zorg.

Tijdens de coronatijd deden verschillende verpleeg- en ziekenhuizen een beroep op het Rode Kruis. Ook in Gelderland hielpen tientallen Rode Kruis-vrijwilligers zorginstellingen die in de problemen dreigden te raken. Jacob-Jan Janssen (coördinator hulpverlening Rode Kruis): “We deden veel nuttig werk, maar leerden ook dat onze EHBO-achtergrond niet altijd de juiste is. We kunnen de zorg beter ontlasten wanneer we meer ervaring opdoen met het assisteren bij algemene dagelijkse levensverrichtingen. Denk dan aan het helpen van cliënten bij eten, verplaatsen en aankleden.”

Met de leerpunten uit de coronatijd op zak is het Rode Kruis de samenwerking aangegaan met zorginstelling Zinzia Zorggroep. Deze samenwerking wordt nu met een jaar verlengd. In het kader van de samenwerking krijgen nieuwe Rode Kruis-vrijwilligers een training zorgondersteuning aangeboden. Deze training is gedeeltelijk digitaal, maar bevat ook een aantal meeloopdagen op een locatie van Zinzia in Renkum of Wageningen. Frederike Goulmy (Manager Capaciteitsplanning Zinzia): “We hopen natuurlijk dat we niet opnieuw worden geconfronteerd met een onverwachte crisis zoals tijdens de coronatijd, maar zijn blij dat we in zo’n situatie een beroep kunnen doen op het Rode Kruis en dat zij meer ervaring hebben opgedaan waardoor ze ons extra kunnen ondersteunen.”

Voor het crisisteam zorgondersteuning is het Rode Kruis op zoek naar 50 nieuwe vrijwilligers. Eenmaal opgeleid zetten de zorgondersteuners zich jaarlijks minimaal 32 uur bij Zinzia in om hun vaardigheden op peil te houden. Wanneer een zorginstelling in de regio in de problemen dreigt te komen, worden de vrijwilligers opgeroepen om korte tijd bij te springen. Op deze manier kan de hulp aan kwetsbare patiënten ook in crisistijd worden gegarandeerd. 

Wil jij in crisistijd iets betekenen voor een ander? Het Rode Kruis is op zoek naar vrijwillige zorgondersteuners; met of zonder ervaring. Kijk voor meer informatie: https://www.rodekruis.nl/gelderland/onze-activiteiten/zorgondersteuning/

Foto: Rode Kruis-vrijwilligers ondersteunden tijdens de coronacrisis het personeel van verschillende zorginstellingen.

Meest recente berichten

Oefening Noodhulpteams: opvang slachtoffers scheepsongeluk

6 juni 2024

Datum: dinsdagavond 23 april. Locatie: Hanzehaven in Elburg. Situatie: een rondvaartboot met veel passagiers heeft vlak voor het aanlanden teveel vaart en botst tegen de kade. Door de plotseling stilstand van het schip vallen veel passagiers om en lopen hierdoor  letsel op. Er heerst paniek en chaos aan boord van de rondvaartboot. Aan de noodhulpteams (NHT’s) van IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland de taak om structuur en rust te brengen in de chaos!

Lees meer

Bevolkingszorg: klaarstaan in noodsituaties

6 juni 2024

Meehelpen bij opvang en stimuleren zelfredzaamheid Gemeenten en Veiligheidsregio’s kunnen het Rode Kruis oproepen als mensen opvang nodig hebben na bijvoorbeeld een brand, extreem weer of een ingestort pand. Die opvang wordt gedaan door vrijwilligers Bevolkingszorg. Een vrij onbekende tak van sport binnen het Rode Kruis, maar een belangrijk onderdeel van de noodhulp die het Rode Kruis biedt.

Lees meer

Contactcirkels zorgen voor een dagelijks praatje

23 mei 2024

De contactcirkel biedt ruimte voor een praatje en zorgt elke dag even voor contact met zowel degene die jou belt als degene die jij vervolgens belt. Dat voelt vertrouwd en zorgt voor sociale controle. Het is fijn om elke dag iemand te spreken.

Lees meer