Extreme hitte, coronavirus of onverwachte ziekte van personeel. Zorginstellingen krijgen steeds vaker te maken met crisissituaties waarin onvoldoende zorg kan worden geleverd aan kwetsbare cliënten. In deze situaties wordt er soms een beroep gedaan op het Rode Kruis. Want het voorkomen en verzachten van menselijk lijden waar dan ook, het beschermen van levens en gezondheid en het waarborgen van respect voor de mens; dat is de missie van het Rode Kruis.
Waardevol vrijwilligerswerk: Sta jij achter de zorg?
Om goed te kunnen helpen is het Rode Kruis op zoek naar zorgondersteuners. Als vrijwillige zorgondersteuner voor het Rode Kruis verlicht je de nood in de zorg waar die het hoogst is. Je helpt cliënten bijvoorbeeld met eten, aankleden, verplaatsen en wassen zodat het aanwezige zorgpersoneel tijdelijk wordt ontlast. Kwetsbare bewoners krijgen daardoor ook in crisistijd de hulp die ze nodig hebben.
Opleiding
Als vrijwilliger wordt je goed getraind. Na je aanmelding als Rode Kruis zorgondersteuner doorloop je een kort opleidingstraject. Je volgt een aantal online trainingen en tijdens 3 praktijkbegeleidingsdagen krijg je de mogelijkheid je vaardigheden verder te trainen. Leren kan op eigen tempo en gedurende het hele proces wordt je goed begeleid.
Aan de slag als vrijwilliger
Wanneer je de training hebt afgerond ben je inzetbaar in crisissituaties. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis of instelling voor ouderenzorg. Als het Rode Kruis een hulpvraag ontvangt van een zorginstelling roepen we je op. Je kunt dan zelf aangeven of je wel of niet beschikbaar bent.
Ook wanneer er zich geen crisissituatie voordoet zet je je minimaal 32 uur per jaar in tijdens zogenoemde bekwaamheidsuren. Op deze manier zorg je ervoor dat je de werkwijze blijft beheersen. Je wordt altijd ingezet onder verantwoordelijkheid van een zorgprofessional.
Aanmelden of meer informatie
Heb je interesse in deze functie? We nodigen je graag uit voor een kennismakingsgesprek. Je kunt solliciteren op deze vrijwilligersfunctie via de onderstaande knop. Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Saskia van Leeuwen, Coördinator Vrijwilligersmanagement Gelderland, 06 1058 7832, svanleeuwen@redcross.nl.
Vraag en antwoord
Welke ervaring heb ik nodig?
Voor deze vrijwilligersfunctie is geen eerdere ervaring nodig. Tijdens de training en praktijkbegeleiding ontvang je voldoende instructies om ingezet te worden.
Misschien heb je al ervaring als zorgprofessional of bijvoorbeeld als mantelzorger. In veel gevallen kan de training dan worden ingekort en kun je sneller aan de slag.
Ik ben student: kan ik me inzetten als vrijwilliger zorgondersteuning?
Ja. Je kunt je tijdens je studie inzetten als Rode Kruis zorgondersteuner. Deze interessante vrijwilligersbaan maakt impact en je doet daarnaast ervaring op in de zorg. Je inzettijden kun je zelf afstemmen op je studie-uren.
Ik ben met pensioen: kan ik me inzetten als vrijwilliger zorgondersteuning?
Dat kan zeker. We nodigen je van harte uit om je aan te melden. Ook wanneer je geen achtergrond in de zorg hebt.
Kan ik als zorgondersteuner worden ingezet in een omgeving waar coronabesmettingen zijn geconstateerd?
Het is mogelijk dat het Rode Kruis zorginstellingen assisteert waar corona is geconstateerd. Dit brengt extra risico’s met zich mee. Als zorgondersteuner heb je daarom altijd de keuze of je wel of niet wilt worden ingezet.
Moet ik voor dit werk beschikken over mijn EHBO certificaat?
Nee, dit is niet nodig. Als vrijwillige zorgondersteuner assisteer je hulpvragers bij algemene dagelijkse levensverrichtingen zoals eten, wassen of tanden poetsen. Je bent niet verantwoordelijk voor het verlenen van eerste hulp.
Welke handelingen voer ik uit als zorgondersteuner?
Als zorgondersteuner ondersteun je zorgvragers bij hun algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Bijvoorbeeld bij het eten, wassen, verplaatsen of tandenpoetsen. Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen de juiste zorg krijgt. Je werkt altijd onder verantwoordelijkheid van een professional.
Het kan ook dat je het zorgpersoneel op andere wijze ontlast, bijvoorbeeld door maaltijden rond te delen of beschikbaar te zijn voor vragen van bewoners. Als zorgondersteuner voer je geen medische handelingen uit en bent niet verantwoordelijk voor EHBO.
Welke verantwoordelijkheid draag ik als zorgondersteuner?
Om je bekwaamheid te onderhouden ben je verplicht om jaarlijks 32 inzeturen te draaien. Dat kan in een crisissituatie of in tijdens een bekwaamheidsmoment. Als Rode Kruis zorgondersteuner wordt je altijd ingezet onder verantwoordelijkheid van een zorgprofessional