Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

‘Als centralist heb je totaaloverzicht’

Geplaatst op 24 juni 2024

Bij grote evenementen of calamiteiten met veel hulpverleners is er vaak een centrale post van het Rode Kruis aanwezig. Op deze post werken centralisten, die de hulpverlening aansturen. Één van hen is Marco Nagel, vrijwilliger en centralist vanuit locatie Stichts Weidegebied: “Je moet je hoofd koel houden.”

Door: Rob Voorwinden, vrijwillig reporter Gooi & Utrecht

Van centraal belang

De deelnemers aan de triatlon van Woerden hebben oog voor twéé dingen: lig ik op schema voor een persoonlijk record, en zie ik vrienden en familie langs de kant? Weinig sporters merken de Rode Kruis teams op, die overal langs de route aanwezig zijn. En al helemaal niemand ziet de centrale post van het Rode Kruis, op de eerste verdieping in een vergaderzaaltje in het oude centrum van Woerden. Toch is deze post van – letterlijk – centraal belang voor een goed verloop van de dag. ‘Centralist’ – zoals dat heet – Marco Nagel en zijn collega Sterre Heerlien sturen er de hulpteams steeds naar juiste plekken. Want als de laatste groep zwemmers bijna klaar is, is de eerste groep fietsers al bijna bij het wisselpunt om te gaan hardlopen. “Het zwemmen is klaar? Dan kan team Lima 3 naar de finish op het de Grote Markt.”

Het hoofd koel houden

Tegenover Marco en zijn collega zit een centrale verkeersregelaar, van de verkeersdienst die de organisatie voor het evenement heeft ingeschakeld. Als een verkeersregelaar meldt dat een deelnemer met de fiets onderuit is gegaan, geeft Marco dat meteen met de portofoon door aan het biketeam van het Rode Kruis. Het team is snel ter plekke. “Gelukkig, alleen wat schaafwonden.” Het mooie van het werk van centralist is het totaaloverzicht, vindt Marco. “Je moet weten wie wáár is. En je moet per portofoon de juiste vragen kunnen stellen om te beoordelen wat er moet gebeuren – of we bijvoorbeeld de ambulance moeten inschakelen. Ook als er paniek ontstaat en de hulpverleners in een stressvolle situatie terechtkomen, is het aan de centralist om het hoofd koel te houden.”

Afwisseling maakt het leuk

Marco is, naast centralist, ook locatiecoördinator van locatie Stichts Weidegebied en Evenementen Eerstehulpverlener. “Het is allemáál leuk – ook door de afwisseling.” Hij heeft het werk als centralist wel zien veranderen. Want toen hij als vrijwilliger begon, in 1991, verliep de communicatie nog analoog: met traditionele zenders en ontvangers. “Ik ben in het dagelijks leven technisch adviseur, en al die techniek rond het zenden en ontvangen sprak me wel aan.”

Schakel tussen eerste hulp, verkeersregelaars en hulpdiensten

Op dit moment zijn de centrales van het Rode Kruis in snel tempo aan het digitaliseren. “Een groot voordeel is de verbeterde geluidskwaliteit”, vindt Marco. Verder gaat het digitale werken veel standaard communicatie schelen. Marco: “Met traditionele portofoons moet je als hulpverlener steeds aan de centrale doorgeven waar je bent en wat je doet. Zoals ‘Wij gaan onderweg naar de melding’ en ‘Wij zijn ter plekke’. Bij een digitale portofoon kan je daar straks een standaardknopje voor indrukken. Zo blijft er meer ruimte over voor de communicatie die er écht toe doet.”

Foto: Marco in actie als centralist bij de Triatlon in Woerden.

Dat dit een goede ontwikkeling is bleek ook bij een hardloopwedstrijd, een tijd geleden, waar Marco als centralist betrokken was bij een reanimatie. “Wij krijgen de melding binnen dat een team in het veld is gestart met reanimatie. We vragen een ambulance aan, de verkeersregelaars zorgen dat de route wordt vrijgehouden – dat is wel even stressen.” De hardloper, hoorde Marco later, heeft het gered: “Dat hebben wij met elkaar, als team, toch goed gedaan. Daar houd je een goed gevoel aan over – dat blijft je bij.”

Iets voor jou?

Wanneer je bij het Rode Kruis als Basis Eerstehulpverlener aan de slag bent, heb je de mogelijkheid om door te groeien naar andere functies en rollen. Één van deze rollen is centralist. Weet jij je hoofd koel te houden in stressvolle situaties? Solliciteer direct als Basis Eerstehulpverlener en begin aan je loopbaan als Rode Kruiser.

Meest recente berichten