Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Boodschappenkaarten nog steeds hard nodig in regio Utrecht

Geplaatst op 16 februari 2021

Het Rode Kruis helpt sinds de eerste coronagolf samen lokale hulporganisaties de meest kwetsbaren in Utrecht en omgeving. Eén keer per twee weken ontvangen zij Albert Heijn-boodschappenkaarten. Vorig jaar zijn 4000 boodschappenkaarten weggeven. Op dit moment worden ruim 1500 mensen in Utrecht geholpen.

Door de aanhoudende coronacrisis hebben steeds meer mensen in regio Utrecht niet genoeg inkomsten. Ze zijn bijvoorbeeld hun baan verloren en hebben soms ook schulden. Daarbij komt een deel van deze groep niet in aanmerking voor hulp bij andere instanties, omdat zij niet aan bepaalde eisen voldoen. Bijvoorbeeld omdat iemand net meer verdient dan de vastgestelde inkomensgrens. De groep hulpvragers is heel divers en bestaat onder andere uit jongeren, alleenstaande moeders, ongedocumenteerden en zzp’ers die niet rondkomen omdat ze geen opdrachten meer krijgen. Ze hebben allemaal niet genoeg geld om elke dag voedzaam te eten. Het Rode Kruis geeft daarom Albert Heijn-boodschappenkaarten aan lokale instellingen (red. Albert Heijn sponsort een deel hiervan). Hiermee doen zij boodschappen en geven deze weg. Andere hulporganisaties bereiden zelf maaltijden die zij uitdelen of geven boodschappenkaarten direct aan de mensen, zodat ze zelf boodschappen kunnen kopen.

Samenwerkingen

Het Rode Kruis werkt samen met lokale hulporganisaties om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen. Zij hebben inzicht in wie hulp nodig heeft en kunnen deze mensen makkelijk bereiken. De instanties worden vooraf gescreend op bepaalde criteria om misbruik te voorkomen. Inmiddels krijgen elf hulporganisaties boodschappenkaarten, zoals stichting JoU die zich op jongeren richt. Deze organisaties zorgen dat de Albert Heijn-bonnen bij de juiste mensen terechtkomen.

Myrna Akkerman reikt de boodschappenkaarten uit. Foto: Johan Hahn.

Dankbaarheid

De uitreiking van de kaarten aan de organisaties in de regio Utrecht gebeurt volgens de coronarichtlijnen in het Rode Kruis-pand aan de Koningsweg. De instellingen zijn erg betrokken bij de mensen die zij helpen en hun verhalen raken echt. Myrna Akkerman (projectcoördinator Voedselhulp) vertelt dat de organisaties zeer dankbaar zijn. “Ik heb tranen in ogen gezien bij het in ontvangst nemen van de boodschappenkaarten.”

Toekomst

Voorlopig zijn de boodschappenkaarten hard nodig. Volgens de lokale organisaties vragen steeds meer mensen om hulp. Daar kunnen meerdere redenen achter zitten. Eén van die redenen is dat steun van bekenden nu eerder wegvalt. “Bekenden willen wel blijven ondersteunen, maar kunnen nu zelf ook niets meer missen nu de coronacrisis al negen maanden duurt”, geeft Myrna aan. Daarom zoekt het Rode Kruis nog steeds actief naar Utrechtse instanties om mee samen te werken, zodat niemand er alleen voor staat.

Tekst: Leonie van den Hatert

Meest recente berichten