Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Chenjerai brengt haar EHBO-kennis in de praktijk

Geplaatst op 16 augustus 2021

GGD-medewerker Chenjerai Groot Wassink had pas vier weken haar EHBO-certificaat, toen ze haar kennis in de praktijk moest toepassen. Op een camping in Terschelling schoot ze na een harde knal te hulp.

Vanuit het Rode Kruis volgde Chenjerai een EHBO-cursus. “Het was deels e-learning plus een halve dag training op locatie”, vertelt ze. “De trainer van de cursus zei dat je de kennis van deze cursus niet snel zal gebruiken. Dat liep bij mij anders.” Chenjerai was op een camping op Terschelling, toen ze plots een harde knal hoorde en een enorme steekvlam boven de heg zag verschijnen.

Een ontplofte gaspit

Door de knal verstijfde Chenjerai. “Ik bevroor even een seconde, maar als heel snel besefte ik dat dit niet goed was, dus rende ik erop af om te helpen.” De ontploffing kwam uit een blauw vakantiegaspitje. “Ondanks dat het zo´n klein gasflesje was, kwam er een enorme steekvlam uit.” De vriendin met wie ze op dat moment was, probeerde het vuur te doven en Chenjerai hielp de gewonden.

Verkoeling

“Ik zag een slachtoffer enigszins verdwaald lopen. Ik heb hem naar de douches gebracht.” Onder de douches spoelde ze koud water over de verbrande plekken om de verwondingen te koelen. “Je doet op dat moment alles op de automatische piloot”, omschrijft Chenjerai. “Ik had geen helder beeld hoe zijn verwondingen eraan toe waren. Ik was meer gefocust op hoe het met hem ging.” Ondertussen dacht ze terug aan haar cursus. “Terwijl ik me over de man ontfermde. dacht ik veel terug aan mijn cursus: doe ik het goed; hoe moet dit; en wat doe ik nu?”, vertelt ze.

Dankbaar

Chenjerai en haar vriendin merkten dat de slachtoffers van streek waren en niet wisten wat zij moesten doen. “Achteraf hoorden we dat de slachtoffers heel blij waren dat wij ons over hen ontfermden”. Ze vond het dan ook fijn dat ze kon helpen. “Ik ben niet per se trots op wat ik deed. Ik ben blij dat ik op dat moment daar was en dat ik heb kunnen handelen. Veel mensen zeiden dat het goed was wat ik deed. Dat is fijn om te horen, maar dat is niet de reden waarom je helpt”, vertelt ze.

Het slachtoffer

De ambulance was ongeveer na een kwartier ter plaatse. Het slachtoffer werd meegenomen. Gelukkig maakt hij het nu naar omstandigheden goed.

Meest recente berichten