Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Contactcirkel: dagelijks een belletje

Geplaatst op 01 februari 2021

Het staat weleens in de krant: iemand valt in huis en wacht eindeloos op hulp. Geen telefoon bij de hand en niemand houdt een oogje in het zeil. Daarom heeft het Rode Kruis meerdere contactcirkels. Dit betekent dat een groep mensen elkaar iedere dag bellen om te vragen hoe het gaat. Wel zo veilig!

De naam ‘contactcirkel’ zegt het al: mensen in deze groep hebben dagelijks met elkaar contact. Zo controleren zij hoe het met iemand gaat en ondernemen actie wanneer iemand niet reageert. Denk aan wanneer degene zijn been breekt en niet meer overeind komt. Het is verschrikkelijk wanneer die persoon dagenlang moet wachten tot anderen het merken. In zo’n geval is hulp vaak nodig. Gerda Veltman, coördinator van de contactcirkels in Nieuwegein, maakte het mee met een mevrouw die zij vaak bezocht. Zij viel in het weekend op de grond, toen het heel koud was. Pas na een paar dagen werd ze gevonden. “Nou”, zegt Gerda. “Toen wist ik wel wat het nut was van een contactcirkel.” Gerda organiseert al tien jaar een van de contactcirkels in Nieuwegein. De kern blijft hetzelfde: maximaal tien mensen bellen of appen elkaar kort op een vast moment. “Ik zeg altijd: vraag in vijf minuten even hoe het gaat en bel dan verder, want de volgende wacht ook al op een telefoontje”, vertelt Gerda. “Als iemand door wil kletsen, belt diegene later op de dag gewoon nog een keer”. Iedereen in de groep wordt een voor een gebeld. “Dan weten we dat iedereen veilig is”, geeft de coördinator aan.

Geen gehoor

Het kan dat iemand zijn telefoon niet opneemt. In dat geval wordt iemands sleutelpersoon (red. contact voor noodgevallen) gebeld. Diegene kijkt wat er aan de hand is. In het ergste geval wordt de politie gebeld. Hier tekenen mensen voor wanneer zij lid worden van de contactcirkel. “Dat is een veilig idee”, vertelt Gerda. “Maar dat is gelukkig nog nooit gebeurd.” De coördinator vindt dat de kringleden wel zelfredzaam moeten zijn. “Dat kunnen ze best!”, geeft Gerda aan. Maar ze let er wel op dat iedereen meedoet en stuurt ook een mailtje bij bijvoorbeeld de hitte van vorige zomer om te vragen of iedereen wel voldoende drinkt. Handig, zo’n reminder!

Gezelligheid

Soms komen er leuke en gezellige activiteiten voort uit een conctactcirkel. Gerda’s groep heeft bijvoorbeeld elk jaar een uitje. Zo dronken de deelnemers tijdens de coronacrisis afgelopen zomer met elkaar koffie op anderhalve meter afstand. De contactcirkel zorgt dus niet alleen voor een veilig gevoel, maar ook voor plezier.

Meedoen

Behoefte aan iemand die een oogje in het zeil houdt? Meerdere contactcirkels hebben nog plek. Neem in Nieuwgein contact op met Gerda Veltman (gmfveltman@gmail.com, 06-45373576) of bel naar een Rode Kruis-afdeling in de buurt.

Tekst: Annie van Rees

Meest recente berichten