Niet weten waar je vader, moeder, broer of zus is. Dat is elk jaar voor duizenden mensen de harde realiteit. Zij zijn het contact met hun dierbare verloren als gevolg van een oorlog, conflict, natuurramp of migratie. Waar begin je met zoeken?
Het Rode Kruis helpt met het zoeken naar vermiste familieleden en het herstellen van het contact. Dat doen we samen met het Internationale Rode Kruis Comité (ICRC) en alle nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen. Met behulp van dit netwerk kunnen we op veel plaatsen in de wereld een zoektocht beginnen. Ali Kuiterman (links op de foto) is vrijwilliger bij het Restoring Family Links (RFL) Programma van het Rode Kruis en vertelt aan ons hoe het haar bevalt.
Hoe ben je terechtgekomen bij RFL en wat spreekt je aan?
“Voordat ik vrijwilliger werd bij het Rode Kruis, was ik vrijwilliger bij de Kindertelefoon. Omdat de locatie waar ik werkte moest sluiten ben ik op zoek gegaan naar ander vrijwilligerswerk. Op de site van het Rode Kruis kwam ik een vacature tegen voor een vrijwilliger bij RFL-team Midden. De vacature sprak me erg aan en tijdens de gesprekken die volgden in de sollicitatieprocedure werd ik alleen maar enthousiaster. Mijn toekomstige collega’s spraken vol passie over het RFL-werk.”
“En nu, nu ik een tijdje actief ben binnen RFL-team Midden kan ik melden dat ik me helemaal thuis voel. Het is werken in een fijn team, waar een prettige sfeer heerst, waar iedereen bevlogen is en waar ruimte is voor jou als individu. Daarnaast zijn de gesprekken met de hulpvragers natuurlijk ook een grote bron van inspiratie en motivatie. De diversiteit aan mensen die je spreekt, alle culturele aspecten die aan de orde komen, de verscheidenheid in problematieken en het samen zoeken naar zoveel mogelijk aanknopingspunten, zijn allemaal aspecten die me enorm aanspreken in dit vrijwilligerswerk.”
Wat is jouw mooiste succes?
“Dat is een casus die nog niet zo lang geleden is. Een minderjarige jongen komt op intake en vertelt dat hij op zoek is naar zijn minderjarige zusje. Samen met haar is hij gevlucht uit Syrië en onderweg ergens in Europa zijn ze elkaar kwijtgeraakt. Dit was eind 2021/begin 2022. Verder vertelt hij dat zijn ouders nog in Syrië verblijven en dat hij heel af en toe contact met hen heeft. Zijn ouders hebben geen contact met zijn zusje gehad. Na de intake heeft de behandelaar van het Verenigingskantoor een zoekactie uitgevoerd in zowel Nederland als Duitsland. Helaas heeft dit niets opgeleverd.”
“Tijdens het tweede gesprek waarin het resultaat aan de hulpvrager teruggekoppeld wordt, merken we dat hij erg teleurgesteld is. We hebben toegelicht dat zijn gegevens en zijn hulpvraag nog enkele jaren bewaard worden bij het Rode Kruis in Duitsland en we hebben in overleg met hem afgesproken om de zoekactie uit te breiden naar Turkije. Ook wordt in dit gesprek duidelijk dat een tante van de hulpvrager in België woont. Met haar heeft de jongen af en toe contact. Zijn zusje, die weet dat de tante in België woont heeft geen contact met haar gezocht.”
“Binnen twee maanden na dit resultaatgesprek kwam er bericht van het Rode Kruis uit Duitsland dat een hulpvraagster uit Frankrijk op zoek was naar onze hulpvrager. De informatie van beide verzoeken stemde dermate overeen dat hier sprake was van een MATCH!! Dat was natuurlijk geweldig nieuws en we wilden dit graag doorgeven aan onze hulpvrager. Toen we contact met hem zochten om een afspraak te plannen voor een gesprek, liet hij weten dat hij zijn zusje ondertussen gevonden en gesproken had! Ze was veilig in Frankrijk. Dit contact was tot stand gekomen via de tante in België.”
“Wat een fantastisch resultaat! Mooi om te ervaren dat aan de ene kant het systeem en de data uitwisseling binnen het (Internationale) Rode Kruis succesvol kunnen zijn en dat aan de andere kant ook initiatieven van mensen zelf tot positieve ontwikkelingen kunnen leiden. Hier word ik heel blij van!”
Vanwege privacy zijn bepaalde details in dit stuk aangepast.1
Wat maakt dit vrijwilligerswerk voor jou zo bijzonder?
“Elk individueel gesprek geeft een kijkje in een voor mij onbekende wereld. Dat mensen een deel van hun levensverhaal met je delen vind ik heel bijzonder. Dit maakt dat ik gedreven ben om samen met de hulpvragers te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om op zoek te gaan naar degene(n) met wie ze het contact verloren hebben. En als een tracing request met positief resultaat kan worden afgerond is dat natuurlijk de kers op de taart.”
Wat is belangrijk om te weten voor mensen die dit vrijwilligerswerk overwegen?
“Het is prachtig werk en het geeft veel voldoening! Door oprechte belangstelling voor iemand te tonen, kun je echt van betekenis zijn. Wel moet je je er bewust van zijn dat verhalen aangrijpend kunnen zijn. Ook het gevoel dat je niets kunt doen, dat je met lege handen staat, kan lastig zijn om mee om te gaan. Het is daarom goed dat je de gesprekken altijd samen met een collega voert, zodat je na afloop met elkaar kunt napraten. Dat kan helpend zijn.”