Tijdens de jaaroefening van het calamiteitenhospitaal op 9 november ondersteunde het Rode Kruis ambulance, ziekenhuispersoneel, politie en brandweer bij een oefenscenario van een ingestorte parkeergarage. “De Rode Kruis vrijwilligers zijn vaste partners ín het calamiteitenhospitaal, maar het is toch wel bijzonder dat we nu op zó veel verschillende manieren een rol spelen,” vertelt Jeannet Reijnen, vrijwilliger in het Calamiteitenhospitaal.
Tijdens de jaaroefening waren het noodhulpteam, de Medische Dienst én de calamiteitenhospitaalvrijwilligers van het Rode Kruis actief. Drie van onze vrijwilligersfuncties, allemaal met hun eigen bijzondere rol bij rampen en crisis. In dit artikel duiken we in hun ervaringen tijdens de oefening en laten we zien hoe waardevol hun werk is.
Noodhulpteam – Marcel Wels ondersteunt op de locatie van het incident
Vrijwilliger Marcel Wels, al 35 jaar actief bij het Rode Kruis, is teamleider van het Noodhulpteam (NHT). Deze teams ondersteunen hulpdiensten bij grote rampen, zoals de ingestorte parkeergarage in deze oefening met meer dan 130 slachtoffers. “Onze teams worden dan automatisch opgeroepen door de meldkamer,” legt Marcel uit.
De vrijwilligers komen zo snel mogelijk aan op de plaats van het incident, om daar de andere hulpdiensten te ondersteunen: “Wij zijn er om de lichtgewonde slachtoffers over te nemen, te behandelen en op te vangen. Als tijdens een oefening of echte situatie steeds meer informatie beschikbaar komt, wordt ook duidelijker welke verwondingen je kunt verwachten. We behandelden onder andere pols, enkel en beenfracturen, schaafwonden en er waren meerdere verwarde slachtoffers. We trainen erop dat we onze controles steeds herhalen. Je kunt je voorstellen dat iemand die in eerste instantie lichtgewond lijkt, maar door de impact van zo’n ingestort gebouw toch ander onderliggend lijden heeft. In zo’n geval schakelen we snel met de andere hulpdiensten.”
Rechterhand van hulpdiensten zoals ambulance, brandweer en politie
Het noodhulpteam is de rechterhand van de hulpdiensten, zoals brandweer, ambulance en bijvoorbeeld politie op straat. “We kunnen niet vaak genoeg oefenen,” zegt Marcel. “Als vrijwilligers doen we dit niet dagelijks, dus is het belangrijk te weten wat je kunt en hoe je reageert in een realistische situatie. Deel uitmaken van het grotere geheel is ontzettend waardevol.”
Rode Kruis Medische Dienst – Vincent Peters oefent mee als ambulanceverpleegkundige
“Zodra mensen van het incident naar het calamiteitenhospitaal moeten, komen wij in beeld,” zegt Vincent Peters, sinds 2016 ambulanceverpleegkundige bij de Rode Kruis Medische Dienst. Deze dienst, met zo’n 300 vrijwillige artsen en verpleegkundigen, ondersteunt bij complexe hulpvragen tijdens evenementen, rampen en crises. “In deze oefening waren we een aanvulling op de ambulancediensten, wat ons de kans gaf veel te oefenen met het overdragen van slachtoffers: van hulpdiensten op locatie naar onze ambulances, en daarna naar het ziekenhuispersoneel in het calamiteitenhospitaal.”
“Erg leuk en leerzaam om mee te doen,” zegt Vincent, die voor het tweede jaar deelnam met de Medische Dienst. Hoewel deze dienst vaak ambulancediensten ondersteunt, is dat meestal niet bij vervoer vanaf een incident. “Bij plotselinge drukte op ambulancevervoer springen we soms bij. We vervoeren dan patiënten van een ziekenhuis naar andere zorginstellingen, zodat reguliere ambulances beschikbaar blijven voor spoedgevallen.”
Rechterhand van ambulance- en ziekenhuispersoneel
Des te waardevoller is het dat de vrijwilligers nu ook kunnen oefenen met deze (nood)situatie: “Zo ervaren ze hoe het is om deel uit te maken van het hele proces, van hulpverleners op straat tot ambulancediensten en ziekenhuispersoneel.” Hij is onder de indruk van wat hij zag in en rondom het calamiteitenhospitaal: “Het is een geoliede machine. In de oefening hadden we te maken met een enorme patiëntenstroom, maar alle schakels werkten samen. Het is goed om te zien dat het werkt.”
Calamiteitenhospitaal vrijwilligers – Jeannet Reijnen zorgt voor de juiste vrijwilligers aan bed, op de vloer en bij de verwantenopvang
Wanneer de patiënten uit het noodscenario in het calamiteitenhospitaal aankomen, draagt de ambulance ze direct over aan het ziekenhuispersoneel. Dan komen artsen, verpleegkundigen, logistiek én Rode Kruis vrijwilligers in actie. “We bepalen snel wat er nodig is en waar,” zegt Jeannet Reijnen, vrijwilliger en plaatsvervangend hoofd tijdens de oefening. “Als het calamiteitenhospitaal opent, weet je dat het serieus is. We overleggen met het ziekenhuispersoneel wat er nodig is, roepen onze vrijwilligers op en zorgen ervoor dat iedereen binnen een uur aan de slag kan.”
Rechterhand van verpleegkundigen
De vrijwilligers in het calamiteitenhospitaal ondersteunen overal, van de ambulancehal tot de crash room. “Onze vrijwilligers werken op alle ‘vloeren’ van het ziekenhuis: high care, low care, intensive care, en meer. Ze zijn opgeleid om op allerlei manieren te helpen, zoals patiënten naar de röntgen of MRI brengen, tillen, hulp aan bed (ADL), labformulieren invullen, administratie doen, catering verzorgen, spullen aangeven, bedden verschonen of patiënten geruststellen. In het calamiteitenhospitaal zijn we de rechterhand van de verpleegkundigen.”
“Ook ondersteunen we bij de verwantenopvang: de plek in het ziekenhuis waar ze familieleden of bijvoorbeeld vrienden opvangen en steunen. Dit is ander werk, maar minstens zo belangrijk. Je kunt hier echt het verschil maken voor mensen.”
“Sommigen van ons werken hier al tientallen jaren en hebben echte rampen meegemaakt. Toch blijft oefenen super belangrijk. Processen veranderen, spullen verplaatsen, mensen komen en gaan. Je wilt zeker weten dat je goed op elkaar ingespeeld bent wanneer de nood hoog is. Het is bijzonder om hier onderdeel van te mogen zijn. De samenwerking tussen iedereen in het calamiteitenhospitaal is mooi.”
Ook vrijwilliger worden?
Wil jij je aansluiten bij deze enthousiaste groep vrijwilligers in Gooi en Utrecht? Solliciteer direct op één van de vacatures of ga het gesprek aan over de mogelijkheden.