Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Eerste hulp verlenen én je veerkracht vergroten: “Dit gun ik alle vrouwen”

Geplaatst op 30 augustus 2024

“Het beeld dat wij migrantenvrouwen van onszelf hebben is veel te eenzijdig,” ontdekte Shukri (35) tijdens de Heldincursus die zij volgde bij het Rode Kruis. “Wij vrouwen kunnen onze grenzen aangeven en ingrijpen bij nood, maar het ontbreekt ons vaak aan durf en lef.” En dat zien deelnemers van de Heldincursus graag anders. Leren over EHBO en het vergroten van sociale vaardigheden blijkt de succesformule die in de cursus samenkomt.

Door: Anniek Groothuis, vrijwillig reporter Gooi & Utrecht

Breed glimlachend poseert Shukri voor de foto’s die genomen worden bij Panorama, het buurtcentrum in Veenendaal, waar ze een aantal maanden terug haar Heldincertificaat ontving. De cursus van zeven weken is inmiddels afgelopen en hoewel Shukri een paar kilometer verderop woont, is ze een bekend gezicht in de buurt: “Regelmatig spreek ik hier af met vrouwen die ik tijdens de cursus heb ontmoet. Dan nemen we wat lekkers mee en terwijl de kinderen spelen praten we over opvoeding, relaties en onze levens. Mensen kennen in de buurt is belangrijk, want samen staan we sterk.”

Shukri voor het pand van Panorama, het buurtcentrum in Veenendaal.

Hulp verlenen, grenzen bewaken

Een klein netwerk is een van de factoren waardoor deelnemers aan de Heldincursus vaak  onvoldoende daadkrachtig kunnen optreden. Ook een te laag zelfbeeld draagt eraan bij dat de vrouwen niet altijd de regie kunnen of durven pakken in noodsituaties, legt Shukri uit: “Je kunt wel EHBO leren, maar je hebt zelfvertrouwen nodig om in te grijpen.”

De cursus gaat daarom verder dan letsel behandelen en leren reanimeren. Onder begeleiding van vrouwelijke trainers werken de deelnemers aan hun zelfvertrouwen en daadkracht. “In groepjes oefenden we met vragen om hulp, kalm blijven in stressvolle situaties en omgaan met agressie”, vertelt Shukri terwijl ze door haar cursusboek bladert. “Ik kan nu beter mijn grenzen aangeven. Dat is goed voor mijzelf en voor mijn kinderen. Al vinden ze het minder leuk als ik zeg dat we niet íedere dag naar Monkey Town kunnen gaan,” lacht ze hartelijk.

Het Heldin deelnemersboekje leidt de deelnemers door de cursusopdrachten.

Bewuster van potentieel

Heldin is bedoeld vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben om te kunnen of durven handelen in een noodsituatie. Het laatste cursusonderdeel – het (terug)vinden van je talenten – is voor een aantal van de deelnemende vrouwen wel even wennen. En dan vooral de certificaatuitreiking, waarbij de deelnemers uitgebreid mogen opscheppen over waar ze goed in zijn.

Juist die activiteit was een groot succes, vertelt Shukri: “De een wist wel raad met een moeilijke brief, de ander kan een kapotte broek repareren en weer iemand anders krijgt de administratie piekfijn op orde. Zelf houd ik enorm van wandelen, dus ik kan en wil vrouwen motiveren die niet vaak buiten komen.”

Slechts het begin

Dat de Heldincursus voor de deelnemers vaak een nieuwe impuls is in hun leven, blijkt uit de reacties naderhand. “Veel vrouwen willen zich na de cursus verder ontwikkelen. Er is interesse voor de cursus EHBO aan kinderen en baby’s. En een workshop over brandveiligheid in de keuken. Maar we hebben ook persoonlijke ambities.”

Wanneer we Shukri vragen wat zij nog wil leren, zegt ze met glinsterende ogen: “Een heldin ben je in mijn ogen als je duidelijk bent. In je acties en naar de mensen om je heen. Na de cursus Heldin heb ik een cursus assertiviteit gevolgd. Ik zeg het niet snel hardop, maar ik ben trots op mijzelf.”

Sterke vrouwen

Inmiddels volgt haar zus ook de Heldincursus, maar als het aan Shukri ligt  melden alle vrouwen uit Veenendaal zich aan: “Door deze cursus kan ik eerste hulp verlenen, maar weet ik ook dat ik voor mijzelf mag opkomen. Dat gun ik alle vrouwen.”

Meest recente berichten