Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

‘Geduld én snel schakelen zijn de belangrijkste kwaliteiten van onze vrijwilligers’

Geplaatst op 01 mei 2024

Locatie in beeld: Veenendaal

Longen, het hart en vaatstelsel en de dwarsdoorsnede van het menselijk lichaam. Bij binnenkomst in de trainingsruimte van locatie Veenendaal vallen de medische posters aan de muur direct op. In de hoek van het lokaal liggen poppen van baby’s, kinderen en een volwassen romp. De goedlachse locatiecoördinator, Thierry Haasbroek, verwelkomt de groep enthousiaste vrijwilligers. Vandaag staat reanimatie en het gebruik van de AED op het lesprogramma. Vrijwilliger Jeroen heeft er zin in: “Thierry is de huisvader van onze locatie. Hij zorgt er altijd voor dat alles goed geregeld is en kent iedereen persoonlijk. Écht een gouden vent.”

Met bijna 40 vrijwilligers is locatie Veenendaal een van de zeer actieve locaties in het district. De hulpverleners staan op veel evenementen in de buurt om eerste hulp te verlenen en nemen andere taken op zich, waaronder logistiek en noodhulpteams. Of het nu gaat om eerste hulp tijdens het schoolvoetbal bij vv De Merinos, de Triathlon Veenendaal, Klassiek in het ZAND, wielertochten of horecadiensten: in Veenendaal is er altijd wel iemand voor te vinden.

Foto: Vrijwilligers uit Veenendaal staan klaar om te helpen bij een hockeytoernooi (links) en de sinterklaasintocht (rechts).

“Daarnaast onderhoudt de locatie een lokale contactcirkel met een groep van 6 vrijwilligers.” Aan het roer staat Thierry Haasbroek, samen met een team van 6 andere vrijwilligers, om dit alles in goede banen te leiden. “Ik ben echt onwijs trots op hoe we het met elkaar doen,” vertelt Thierry. “Soms is de motivatie van deze groep bijna overweldigend. Heel mooi.”

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

Wat maakt dat de vrijwilligers op deze locatie zo actief en betrokken zijn? Thierry denkt het wel te weten: “We komen hier veel samen. Dat vraagt wel wat van onze vrijwilligers qua tijdsinspanning, maar het zorgt er ook voor dat we elkaar goed leren kennen en op elkaar kunnen bouwen. Aan de slag gaan voor het Rode Kruis is vrijwillig, maar niet geheel vrijblijvend. Dat maak ik altijd meteen heel duidelijk. Ik vind het belangrijk om zo open mogelijk te zijn over de verwachtingen. Soms ben ik juist ook de remmende factor voor nieuwe vrijwilligers die te snel willen gaan.”

“Dat klinkt misschien wat streng, maar het zorgt er ook voor dat mensen hier enthousiast binnenkomen én blijven. Ik zeg altijd: begin eerst maar eens met het werken op evenementen voordat je allerlei andere taken op je neemt. We streven ernaar om voldoende uitdaging te bieden aan onze vrijwilligers. We geven je de ruimte om jezelf te ontwikkelen, maar verwachten ook dat je tijd investeert. Praktijkervaring opdoen is cruciaal.”

Foto: Een groepje vrijwilligers luistert aandachtig naar de instructeur tijdens de tweewekelijkse lesavond.

Geduld is een schone zaak

Het belangrijkste wat je volgens Thierry als hulpverlener op evenementen moet hebben, is geduld: “Niet elk evenement waar we aanwezig zijn, kent evenveel actie. Sterker nog, je hoopt eigenlijk dat een evenement vlekkeloos verloopt zonder al te veel medische incidenten. Maar dat betekent ook dat je soms veel geduld moet hebben om dit werk te kunnen doen. Geduld om samen te wachten, en niet iedereen kan dat,” vertelt Thierry uit eigen ervaring. “Tegelijkertijd moeten we er ook voor zorgen dat áls er iets gebeurt, we snel kunnen schakelen. Dat je weet wat je moet doen en dat je kennis en vaardigheden op peil zijn. Dat betekent veel oefenen.”

In de praktijk moet je het leren

“In de praktijk leer je het pas echt. Bijvoorbeeld, je ervaart pas echt hoe zwaar iemand is als je een echt lichaam moet verplaatsen dat niet meebeweegt. Dit soort vaardigheden laten we daarom ook terugkomen in onze oefenavonden en ga je ook tegenkomen wanneer je over langere tijd meerdere inzetten draait en zo ervaring opdoet,” vertelt Thierry.

Foto: Vrijwilliger Tristan oefent borststoten en rugslagen bij een verstikking, met een pop van een baby.

“Maar ervaring doe je ook op door buiten je eigen hulpverlening te kijken. Zo kregen we laatst bijvoorbeeld van de lokale brandweer een ‘tour door de tankautospuit’. Gewoon samen kijken naar ‘wat zit hier in?’ Zo weet je, wanneer je elkaar in de praktijk tegenkomt, wat je aan elkaar hebt. Ook binnen onze eigen groep vrijwilligers kunnen we veel van elkaar leren. We hebben vrijwilligers die bijvoorbeeld in de zorg werken en hun praktijkervaringen delen tijdens de lessen. Op die manier houden we het interessant én praktijkgericht. Vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis in Veenendaal is veel meer dan alleen maar inzeturen draaien: het is sociaal, leerzaam én vooral ook heel gezellig.”

Ook vrijwilliger worden?

Wil jij je aansluiten bij de enthousiaste groep vrijwilligers in Veenendaal, of op één van onze andere locaties? Solliciteer direct op één van de vacatures of ga het gesprek aan over de mogelijkheden.

Meest recente berichten