Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Heldin trainster Laura: “Persoonlijke grenzen aangeven en hulpverlenen in geval van nood is niet voor iedereen even vanzelfsprekend“

Geplaatst op 27 november 2023

Om hulp vragen als het niet goed gaat, omgaan met ongewenst gedrag, of adequaat reageren in geval van nood, het is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Daarom heeft het Rode Kruis de cursus Heldin in het leven geroepen. Tijdens deze cursus leert een vrijwillige trainster van het Rode Kruis, praktische vaardigheden aan een groep vrouwen met als belangrijkste doel meer zelfredzaamheid. Ze krijgen bijvoorbeeld EHBO-les, leren effectief communiceren en ontdekken hoe je met meer zelfvertrouwen en daadkracht in het leven kunt staan.

Een training waarbij vrouwen andere vrouwen in hun kracht zetten, sprak vrijwilliger Laura Brink zo erg aan dat ze besloot om Heldin trainster te worden: “Ik zocht vrijwilligerswerk waar ik inhoudelijk van belang kon zijn en wat aansloot bij mijn huidige werkzaamheden. Ik werk zelf als freelance Learning & Development (L&D) trainer/adviseur en wilde met deze vaardigheden ook op een ander gebied wat betekenen. Via uitzendbureau voor vrijwilligers ‘de Nieuwe Gevers‘ kwam ik het Heldin project tegen. Het concept van vrouwen voor vrouwen sprak mij ook aan, we kunnen elkaar helpen om zelfverzekerder te zijn.”

Hoe helpt Heldin vrouwen dan aan meer zelfvertrouwen?

“Het programma is eigenlijk tweeledig. Enerzijds krijgen ze training in de basis EHBO-vaardigheden (verstikking, stabiele zijligging, protocol 112, etc.). Anderzijds behandelen we thema’s die wat meer op de zachte vaardigheden zitten, zoals grenzen aangeven, gesprekstechnieken, weerstand, non-verbale communicatie, dat soort zaken. Vooral deze combinatie is uniek en zorgt uiteindelijk voor meer zelfvertrouwen.”

Waarom zijn die vaardigheden belangrijk?

“De open deur is natuurlijk dat het voor iedereen waardevol is om EHBO-vaardigheden te hebben, omdat je zo (snel) kunt helpen in geval van nood, helemaal voor vrouwen met kinderen. De vrouwen die hierop afkomen hebben vaak een omgeving waarin er (voor mijn gevoel) niet veel kennis is over deze vaardigheden. We hebben zo ontzettend veel verhalen gehoord van situaties waarin niet iedereen even effectief kon handelen. De Heldin cursus leert ze ook om de aangeleerde stappen rustig af te gaan en zo hulp te bieden.”

Hoe zorg je dat dit een veilige leeromgeving is voor vrouwen?

“Ik hoop dat we een omgeving bieden waarin ieders verhaal er mag zijn, er naar elkaar geluisterd wordt en we rust en aandacht voor iedereen hebben.”

Welke uitdagingen kom je daarbij tegen?

“Als ieder verhaal er mag zijn, dan wordt het soms een theekransje – dat is hartstikke gezellig maar we moeten ook zoeken naar de balans tussen ‘alle verhalen delen’ en ‘we willen ook wat leren’. Daarnaast komen er soms best wat heftige verhalen naar boven van alles wat de vrouwen al hebben meegemaakt, dan is het belangrijk om daar zorgvuldig mee om te gaan.”

Welke impact heeft deze cursus?

“Bij de laatste trainingsdag vragen we altijd naar welke impact de cursus tot zover heeft gemaakt in het leven van de vrouwen. Meestal hoor je dan terug dat ze vooral meer zelfvertrouwen hebben gekregen, denk aan voorbeelden als; ‘ik durf nu meer mijn omgeving aan te spreken’, ‘ ik geef meer aan wat ik zelf graag wil’ ‘ik voel mij zeker genoeg om wat ik geleerd heb te gebruiken’. Het mooiste voorbeeld is misschien wel deze; tijdens een rijles van één van de vrouwen verslikte de rijinstructrice zich. Onze deelneemster raakte eerst even in paniek, maar wist al snel rustig te blijven, waarop ze daadkrachtig de de auto aan de kant manoeuvreerde en vervolgens deed wat ze geleerd had tijdens de cursus. Dat is toch prachtig!”

Wat brengt Heldin jou als trainster?

“Dit vind ik echt een mooie vraag. Ik denk vooral een stuk bewustzijn. Deels in hoe belangrijk deze vaardigheden zijn, maar ook dat het niet zo vanzelfsprekend is om te weten hoe je moet handelen in bepaalde situaties. Zelf heb ik vanuit mijn omgeving op verschillende manieren geleerd hoe ik mijn grenzen aan moet geven en wat ik moet doen als er iemand hulp nodig heeft. Door de Heldin cursus zie ik in dat dit helemaal niet voor iedereen even vanzelfsprekend is. Daarnaast geef ik zakelijk gezien vooral trainingen aan professionals, waarbij het behalen van harde doelen altijd voorop staat. De Heldin training illustreert dat het soms ook gewoon goed is om een veilige plek te hebben waar je rustig met elkaar kunt leren en delen en zo ook tot hele mooie resultaten kunt komen.”

Ben jij enthousiast geworden over Heldin en wil je ook helpen om vrouwen in hun kracht te zetten? Laura kan nog wel wat hulp gebruiken, dus meld je aan!

Meest recente berichten