Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

‘Het moeilijkste van EHBO is 112 bellen’

Geplaatst op 08 mei 2024

Stel, iemand in je omgeving krijgt een hartstilstand. Of verslikt zich en kan opeens niet mee ademhalen. Of valt flauw door de hitte, of krijgt een ernstige bloeding. Wat kan jij in zo’n geval het beste doen? Als er mensen in nood zijn, wil iedereen graag hulp bieden. EHBO-instructeur Sterre Heerlien leert je hóe: ‘Je kunt iemands leven redden.’

Met zelfvertrouwen het juiste doen

Om dit soort situaties draait het in de cursussen van Sterre Heerlien, EHBO-instructeur bij het Rode Kruis. Want iets dóen, in zo’n noodgeval, dat willen we allemaal. ‘Helpen is eigen aan de mens. En ik geef mensen de kennis en vaardigheden mee om in zo’n situatie inderdaad te kunnen handelen. Om met zelfvertrouwen het juiste te doen.”

In dezelfde volgorde leren handelen

Cursisten kunnen bij het Rode Kruis kiezen een heleboel cursussen volgen. Zoals de basiscursus EHBO, maar er zijn ook cursussen voor bijvoorbeeld EHBO aan kinderen, voor EHBO in en rond het huis, voor EHBO bij sport en EHBO bij problemen door drank en drugs. “De cursussen zijn heel verschillend”, zegt Heerlien. “Maar in feite leer je om steeds in dezelfde volgorde te handelen. Zorg eerst voor je eigen veiligheid, beoordeel daarna het slachtoffer en schakel dan de juiste hulp in. En ga dán pas zelf hulpverlenen.”

In een noodsituatie zijn cursisten snel geneigd om de eerste drie stappen over te slaan. Heerlien: “Als je eenmaal een EHBO-cursus hebt gevolgd, denk je: há, ik kan dit. En is de neiging groot om direct zelf aan de slag te gaan. Het moeilijkste van EHBO is eigenlijk om eerst 112 te bellen.”

Zelf aan de slag als vrijwilliger

Heerlien, in het dagelijks leven leerling operatieassistent, werkt zelf nu vier jaar als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Naast trainer werkt zij zelf ook als hulpverlener, vooral graag op grote festivals en evenementen zoals Pinkpop, Zwarte Cross en de Nijmeegse Vierdaagse.

”Zo’n groot evenement geeft heel veel saamhorigheid bij de vrijwilligers. Je weet wat je aan elkaar hebt, je draait samen je diensten, je eet ook samen, je overnacht soms bij het festival. Het is een soort vakantie, maar je werkt allemaal heel hard. Dan bouw je in een paar uur tijd een enorme band op.”

Altijd een goed idee

Ook als je géén vrijwilliger wilt worden bij het Rode Kruis, is een EHBO-cursus altijd een goed idee, vindt Heerlien. “Niet elk slachtoffer kan worden gered. Soms houdt het lichaam er mee op, door bij een hartstilstand,  en dan is het klaar. Maar het zou zonde zijn om iemand te laten overlijden die je had kunnen redden.” Daarom: volg een EHBO-cursus. “Bij mij, bij mijn collega’s, bij een particulier bedrijf – het maakt niet uit. Hoe meer mensen er getraind zijn in EHBO, hoe meer mensen er anderen kunnen helpen. En iedereen wil helpen – dus zorg dat je het kunt.”

Meest recente berichten