Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Hoe district Gooi & Utrecht voedselhulp verleent met lokale partners

Geplaatst op 15 mei 2023

Helaas zijn er in Nederland heel veel mensen die in voedselnood leven. Het Rode Kruis helpt mensen die geen toegang hebben tot reguliere hulp of geen reguliere hulp dúrven aan te nemen. Dat doen we onder andere door boodschappenkaarten uit te delen, altijd samen met lokale initiatieven, zoals met Back Up in Utrecht. 

Hulp via Utrechtse partner Back Up

Hassan Slassie is leidinggevende bij Stadsteam Back Up. Deze instantie biedt zorg aan dak- en thuislozen, zowel jongvolwassenen als voor volwassenen. “Je kunt ons zien als de spin in het web,’ vertelt Hassan. “We zijn het eerste aanspreekpunt en hebben contact met alle betrokken partijen in Utrecht.” 

Hassan komt ook veel in contact met jongvolwassenen. Ze hebben vaak een lang verleden in de jeugdzorg en willen als ze 18 zijn niets anders dan op eigen benen staan. Maar dit gaat vaak moeilijker dan gedacht. “Je zie dat jongeren haast nooit om hulp vragen. Ze willen vaak niets met hulpverlening te maken hebben vanwege hun slechte ervaringen uit het verleden. Vaak wordt er misbruik van ze gemaakt, raken ze in de schulden en of worden ze zelfs dakloos.” 

Via het Rode Kruis ontvangt Back Up boodschappenkaarten. Deze worden via de begeleider van Back Up verdeeld over de mensen die om hulp vragen. “We zien dat heel veel mensen hulp nodig hebben,” vertelt Hassan. “Maar helaas is het nu nog nodig om een selectie te maken.” 

Hulp opschalen

Daarom wil het Rode Kruis voedselhulp in Utrecht opschalen. “Al onze partners bieden hulp aan mensen die niet bij de Voedselbank terecht kunnen. Op een of andere manier zijn zij tussen wal en schip gevallen,’ vertelt Suzan Pijls, coördinator hulpverlening bij het Rode Kruis district Gooi & Utrecht. “Door onder andere inflatie en de energiecrisis zien we dat steeds meer mensen hulp nodig hebben. Er komen ook steeds meer organisaties die willen samenwerking om kaarten te kunnen ontvangen voor hulpvragers.”

Geef voedselhulp via Giro 5125 

In Utrecht helpt het Rode Kruis nu zo’n 400 huishoudens per week met een boodschappenkaart via lokale partners. Dat is slechts een fractie van de mensen die hulp nodig hebben. Uitbreiden is hard nodig, want op dit moment staan er in Utrecht zo’n 1500 mensen op de wachtlijst. Dat aantal groeit elke maand. Wil je helpen? Doneren kan via Giro 5125, het rekeningnummer NL02 INGB 0000 0051 25 o.v.v. Utrecht of via de website.

Meest recente berichten