Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis helpt bij opvang Oekraïners

Geplaatst op 11 maart 2022

Vrijwilligers van het Rode Kruis ondersteunen op de opvanglocaties in Utrecht en Montfoort de Oekraïners die gevlucht zijn naar Nederland.

In samenwerking met gemeenten, de brandweer en kerkelijke gemeenschappen opende deze week twee opvanglocaties in Montfoort en Utrecht. Rode Kruis-vrijwilligers lieten alles uit handen vallen. Met elkaar helpen ze hard bij het opzetten en inrichten van de locaties, het opvangen van de eerste aangekomen Oekraïners en bieden een luisterend oor.

Opvanglocatie in Montfoort

In het oude Rabobank-pand in Montfoort arriveerde dinsdag 39 mensen uit Oekraïne van wie een aantal een beperking heeft. De gezinnen reisden vier dagen door Polen en Duitsland voordat ze bij de opvanglocatie aankwamen. Initiatiefnemer Kees van Dijke van de Hersteld Hervormde Kerk, de eigenaar van het pand, haalde de Oekraïners naar de opvang. Het gebouw is door acht Rode Kruisers van onder andere Bevolkingszorg, de inwoners, gemeente en de Hersteld Hervormde Kerk in twee dagen omgebouwd tot een ruimte met meerdere woon- en slaapkamers. De gemeente en het Rode Kruis zorgen voor veldbedden, zetten deze op en coördineren wat de Oekraïners nodig hebben. Ook vangen Rode Kruisers met de andere organisaties de eerste mensen op die aankomen met de bus en bieden psychosociale hulp. De hulp van het Rode Kruis stopt wanneer de Oekraïners gesetteld zijn.

Doorstroomlocatie in Utrecht

De jaarbeurs in Utrecht is dinsdagnacht omgetoverd tot een opvanglocatie met ruim 400 slaapplekken. Rode Kruis-vrijwilligers, de brandweer en gemeente werken aan de inrichting van de ruimte.  Zo worden veldbedden opgezet met elk een kussen, deken en een hygiënesetje met onder andere shampoo, een tandenborstel en tandpasta. Deze locatie is bedoeld als crisisopvang. Vanuit hier worden de Oekraïners doorgeleid naar een langdurige opvang in het district.

Redacteur: Esther Kiemel

Meest recente berichten