Marianne’s vriendelijke stem en hartelijke uitstraling nodigen uit tot een gezellig gesprek. Al bijna 25 jaar zet ze zich vrijwillig in voor de contactcirkel in Maarssen, een groep voornamelijk oudere dames en heren die elke ochtend even telefonisch contact hebben om te controleren of iedereen goed is opgestaan. “Wanneer ik zelf de contactcirkel start, zit ik vaak hier op de stoel in de woonkamer of aan de keukentafel met de krant erbij.” Nu neemt Marianne afscheid en is ze op zoek naar een opvolger als coördinator voor de contactcirkel.
Ongeveer 25 jaar geleden keerde Marianne terug naar Nederland, nadat ze een tijdje met haar man in Zwitserland had gewoond. Oorspronkelijk werkte Marianne in het basisonderwijs, maar toen ze weer in Nederland was, stond ze voor de vraag wat ze nu wilde gaan doen met haar tijd. Op dat moment raadde een dorpsgenoot uit Maarssen haar aan om vrijwilligerswerk te gaan doen als leider van de contactcirkel: “Dat lijkt mij nou écht iets voor jou!” Na wat meer informatie te hebben ingewonnen, besloot Marianne ervoor te gaan: “Het voelt fijn om iets te kunnen betekenen voor deze groep mensen. Het is een kleine moeite, maar het heeft veel effect.”
Totdat de cirkel rond is
De contactcirkel bestaat momenteel uit 8 oudere deelnemers, die elke ochtend vanaf half 9 worden gebeld door een van de leiders. De eerste deelnemer wordt gebeld door de leider, vervolgens belt deze deelnemer de volgende, en zo gaat het door totdat de cirkel weer rond is. “Het voelt als een kleine handeling, en dat is het eigenlijk ook,” legt Marianne uit.
Nu heb ik vóór 9 uur al twee mensen gesproken
“Even bellen om te controleren of alles goed is. Even contact maken. Het hoeven helemaal geen lange gesprekken te zijn, vaak slechts 2 tot 5 minuten. Maar laatst zei een mevrouw heel enthousiast tegen mij: ‘Nu heb ik vóór 9 uur al twee mensen gesproken’. Dat raakt je en laat zien dat voor onze deelnemers de contactcirkel echt het verschil maakt.”
Waar je het voor doet
Soms gebeurt het dat een van de deelnemers van de cirkel niet meteen opneemt. In dat geval belt de voorgaande deelnemer naar de leider. Die neemt dan contact op met sleuteladressen, zoals buren of familie, of in het ergste geval met de politie, om te controleren of alles goed is. “Dat zijn vervelende momenten, maar het is ook waar je het voor doet,” legt Marianne uit. “We hopen dat als onze deelnemers niet opnemen, we snel kunnen achterhalen wat er aan de hand is. Het is altijd een hele geruststelling als je dan hoort dat iemand in orde is. Je leeft natuurlijk met elkaar mee.”
Nieuwe coördinator voor contactcirkel Maarssen gezocht
Met haar contactlijsten en telefoon, gehuld in een vrolijk rood hoesje, in de aanslag, maakt Marianne de planning voor de komende weken: “Naast dat ik zelf af en toe bel, ben ik ook coördinator van onze contactcirkels. Dat betekent dat ik een verdeling maak van wie van de leiders in welke week de cirkel doet. En je kunt natuurlijk ingeschakeld worden als er iets niet goed lijkt te zijn; die verantwoordelijkheid draag je ook. Je bent het aanspreekpunt voor de leiders en zorgt dat alles soepel verloopt.”
Na al die jaren heeft Marianne helaas besloten te stoppen. Daarom is de contactcirkel in Maarssen nog op zoek naar een opvolger: “Best jammer, maar na zo’n tijd is het ook goed,” zegt Marianne. “Ik hoop dat we iemand vinden die dit vol enthousiasme verder wil oppakken. Want ondanks dat mensen steeds meer digitaal vaardig worden, zal de behoefte aan deze cirkels in ieder geval de komende jaren zeker nog blijven bestaan.” Lijkt het je wat om deze taak vanaf juli van Marianne over te nemen? Bekijk de vacature of ga het gesprek aan!