Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

In de spotlight: Mirjam regelt de EHBO op grote evenementen

Geplaatst op 07 maart 2022

Mirjam Pier is al vijf jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis, afdeling Gooi en Vechtstreek. Ze koos voor een functie als vrijwilliger in het noodhulpteam, omdat dit werk in het verlengde ligt van haar eerdere functie als doktersassistent. Al snel groeide ze ook door naar coördinator Evenementenhulp en Opleidingen. Dit betekent dat ze onder andere verantwoordelijk is voor het eerste contact met de klant, het werven van vrijwillige hulpverleners voor het evenement, het maken van offertes en roosters en de communicatie over opleidingen. Al met al is ze hét aanspreekpunt voor zowel de opdrachtgevers als vrijwilligers.

Als vrijwilliger werk je niet alleen, hoe is de sfeer met collega’s?
“Heel leuk! We hebben een klein team, maar ik zit meestal niet alleen op kantoor. We doen af en toe ook leuke dingen samen. Zo organiseerden we afgelopen zomer een barbecue voor alle vrijwilligers. En recent heeft een van onze collega’s tijdens een feestelijke uitreiking op ons kantoor een onderscheiding van de gemeente ontvangen voor zijn vrijwilligerswerk.”

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt bij de evenementenhulp?
“Eigenlijk zijn alle grote evenementen heel bijzonder, dan gebeurt er altijd wat! Het is elke keer weer spannend en leuk om met z’n allen samen te werken. Tijdens de grote evenementen hebben de vrijwilligers constant portofooncontact met elkaar. Natuurlijk is het naar als er incidenten zijn, maar voor ons is het heel fijn om in zo’n situatie te kunnen helpen. Ook al gaat het soms om een schaafwondje, een kleine paniekaanval of om kinderen die kwijtraken tijdens een sinterklaasoptocht. Het is leuk om mensen dan te kunnen helpen en ze gerust te stellen. Zo’n groot evenement is altijd heel bijzonder om te doen. Het is ook een constante uitdaging om te zorgen dat de opdrachtgever tevreden is met onze inzet.”

Heb je in je tijd bij het noodhulpteam weleens in actie moeten komen?
“Het noodhulpteam komt alleen in actie bij rampen met meer dan dertig slachtoffers. Zoiets heeft zich in Gooi en Vechtstreek gelukkig nog niet voorgedaan. We doen wel regelmatig oefeningen. Zo deed ik mee aan een grote oefening op het defensie oefenterrein in Vught. Dit was samen met Defensie, de Politie, de Brandweer en de ambulance. We speelden toen de situatie na dat er een ontploffing was in een metro waarbij gas vrijkwam. De politie ging er eerst op af. Daarna werden de ‘slachtoffers’ afgespoeld en kregen ze een joggingspak aan. Vervolgens werden ze naar de EHBO-post gebracht. Hier controleerden wij de ‘slachtoffers’ en stuurden ze indien nodig door naar de ambulance. Dat was heel realistisch nagespeeld en voelde zo echt! De slachtoffers waren zelfs helemaal gegrimeerd, met bijvoorbeeld nepglas in hun gezicht.”

Welke leuke evenementen staan op de planning?
“De Hilversum City Run komt eraan, op 3 April. Dat is een groot evenement waar we nog een paar hulpverleners voor zoeken. Daarna hebben we in mei de Waterlinie Wandeltocht en in juni de Vechtloop in Weesp. Ook dat zijn hele leuke evenementen waar we nog hulp nodig hebben!”

Redacteur: Chantal van Elden

Meest recente berichten