Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

‘Je moet blindelings op elkaar kunnen vertrouwen’

Geplaatst op 18 juni 2024

Locatie in beeld: Rhenen

“Wij lopen zelf ook de 10 km, loop je mee?” Vrijwillig locatiecoördinator Annemiek Proost en Peter Gaasbeek, coördinator Evenementenhulp, staan klaar om in Rhenen de derde avond van de avondvierdaagse in goede banen te leiden. Vanavond staat de wandeltocht langs Ereveld Grebbeberg op het programma, de rustplaats waar de vrijwilligers ook tijdens de militaire 4 mei dodenherdenking de hulpverlening verzorgen. “We hebben een kleine, maar actieve groep hulpverleners waarmee we aanwezig zijn bij veel lokaal belangrijke evenementen. Het is erg leuk om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren.”

In totaal zijn er bij locatie Rhenen zo’n 14 actieve vrijwilligers. Deze groep verleent voornamelijk eerste hulp op evenementen, maar heeft daarnaast ook andere rollen binnen het Rode Kruis. Zoals in het noodhulpteam, bevolkingszorg, logistiek en bij de verbindingsdienst. De locatie verleent eerste hulp bij ongeveer 25 evenementen per jaar, waaronder de Rijnweek in Rhenen, de motorcross Kwintelooijen en de jaarlijkse dodenherdenking.

Foto: Vrijwilligers van locatie Rhenen tijdens de motorcross.

Samen als één team

Of je nou al lang of pas kort bij het Rode Kruis actief bent, je werkt altijd in paren om samen passende hulp te verlenen. Zo ook tijdens de avondvierdaagse, waar David en Marius de ‘rustpost’ bemannen. Vrijwilliger David is net drie kwart jaar actief voor het Rode Kruis: “Mijn eerste inzet was bij de studentenfeesten in Wageningen. Zelf ben ik al een aantal jaren actief bij de scouting, waarvoor ik ook mijn EHBO heb gehaald via een Rode Kruis cursus. Het leek mij leuk en zinvol om hier meer mee te doen. Zo ben ik bij het Rode Kruis terechtgekomen als vrijwilliger.”

Foto: Vrijwilliger Ana van locatie Rhenen maakt een wondje aan een vinger schoon.

Marius begon na cursus EHBO bij Rode Kruis in Rhenen als vrijwilliger om meer ervaring op te doen en vanuit de wil om iets bij te dragen voor de lokale gemeenschap. Helaas brak in die tijd de corona uit. “Dus mijn eerste inzetten waren niet op evenementen,  maar in de prikstraten. Een bijzondere manier om deze unieke tijd mee te maken. En fijn dat je dan iets kunt doen. Ook nu hebben we het erg fijn samen, met veel gezellige inzetten waarin je echt van meerwaarde kunt zijn.” Hij heeft de afgelopen maanden al heel wat inzetten meegedraaid: “Denise, Annemiek en Peter regelen veel en goed. Het is top, ik haal veel plezier uit mijn vrijwilligerswerk met deze groep.”

Op elkaar kunnen vertrouwen

De vrijwilligers uit Rhenen komen elke 2e en 4e dinsdag van de maand bij elkaar. Dat is belangrijk, vertelt Annemiek die vandaag met Peter op pad is: “De binding die je met elkaar voelt is enorm belangrijk. Je werkt minder fijn als je elkaar niet ook leert kennen. Dat maakt het leuk én zorgt ervoor dat je er op het moment dat het erop aankomt voor elkaar kunt zijn.”

Peter sluit zich hierbij aan: “Ik werk bijvoorbeeld veel samen met Annemiek. In het coördineren van onze inzetten en activiteiten, maar ook tijdens de hulpverlening. Soms hoeft ze maar één blik te geven en dan weet ik precies wat ze bedoelt. Je moet blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. Om dat vertrouwen in elkaar en ieders kunnen op te bouwen, is het belangrijk om regelmatig contact te hebben. Om elkaar als groep regelmatig te zien en te spreken, bij herhaallessen of tijdens inzetten. We drinken vaak ook nog even een colaatje achteraf en weten elkaar te vinden. Dat voelt hecht en fijn.”

Ook vrijwilliger worden?

Wil jij je aansluiten bij deze enthousiaste groep vrijwilligers in Rhenen, of op één van onze andere locaties? Solliciteer direct op één van de vacatures of ga het gesprek aan over de mogelijkheden.

Meest recente berichten