Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Karim Enahachi maakt zich hard voor Kanaleneiland

Geplaatst op 22 juni 2021

Het Rode Kruis helpt met lokale hulporganisaties mensen die tussen wal en schip vallen. Samen zorgen ze dat mensen die het hard nodig hebben boodschappen krijgen. Ook Karim Enahachi van Voedselpakketten Jongeren werkt samen met het Rode Kruis.

Vrijwilliger Karim helpt al bijna twintig jaar de medemens. Dit heeft hij niet van een vreemde. “Ik was op jonge leeftijd al snel ontwikkeld. Ik kwam altijd op voor de zwakkeren. Mijn vader was ook zo, maar ik ben wel erg extreem”, vertelt hij. Karim begon met vrijwilligerswerk toen hij door ziekte niet kon werken, maar toch graag een maatschappelijke bijdrage wilde leveren. Hij trok zijn wijk Kanaleneiland in en onderzocht hoe hij deze kon verbeteren.

Foto: Jason Rafaël 

Projecten

Karim helpt in de wijk op verschillende manieren: hij focust zich op verbinding van wijkbewoners, veiligheid, afval, duurzaamheid en armoede. “Toen ik hier in 2001 ging wonen, vond ik de wijk verschrikkelijk”, zegt Karim. “Kanaleneiland was echt een achterstandswijk. Het was dan ook niet reëel om hier te wonen: er was veel criminaliteit, alles was vies, portieken hadden geen sloten en stonken naar urine”, vertelt hij. “Veel ouderen werden op straat beroofd”, voegt Karim toe. Hij stond voor een keuze. “Ik kon weggaan en de wijk achter mij laten, of hier blijven en de wijk verbeteren.” Hier hoefde hij niet lang over na te denken. Al snel kregen de portieken camera’s en nieuwe sloten.

Voedselhulp

Later ontdekte Karim problemen die hij niet eerder zag. Er is veel armoede in de wijk en veel mensen hadden niet genoeg geld om voldoende eten te kopen. Karim kijkt dan hoe hij hierbij kan helpen. Zo hoorde hij aan het begin van de coronacrisis dat de voedselbank hulp nodig had. “De klanten konden hun voedselpakketten niet meer ophalen. Ik bracht de pakketten daarom in mijn auto rond.” Al snel ontdekt hij dat het voedselprobleem in de wijk veel groter is dan hij van tevoren dacht. Zo ziet Karim dat de voedselbank lang niet iedereen kan helpen. “Ik zag dat onder andere ongedocumenteerden het heel moeilijk hadden. Zij komen niet in aanmerking voor een voedselpakket en durven ook niet zomaar voor zichzelf op te komen.” Volgens Karim zijn ze wat angstig en hij besluit deze groep te helpen.

Via DOCK Utrecht kwam Karim in contact met het Rode Kruis. “Het Rode Kruis gaf mij voedselpakketten”, vertelt hij. Daarna veranderde de vorm van voedselhulp in boodschappenkaarten. Vanaf dat moment krijgt Karim elke twee weken voedselkaarten. “Het is een ontzettend mooi hulpmiddel, maar het helaas niet een oplossing.” Op de vraag wat dan wel de geschikte oplossing is, blijft het even stil waarna Karim zegt: “Er moet ruimte komen voor deze mensen om naar de voedselbank te kunnen. De realiteit is namelijk dat mensen honger hebben.”

Boodschappen doen

Toch kan Karim de hulp van het Rode Kruis goed gebruiken. “Sommigen krijgen gewoon de boodschappenkaarten”, vertelt hij. Hiermee kunnen zij zelf boodschappen doen. “Met ongeveer de helft van de boodschappenkaarten doe ik boodschappen voor een aantal gezinnen. Ik doe dan zo zuinig mogelijk hun boodschappen”, zegt Karim glimlachend. “Maar soms stop ik er ook iets speciaals , zoals druiven bijvoorbeeld”, benadrukt hij. “Op een gegeven moment stop ik een bak druiven in de boodschappentas. Ik zet deze bij het gezin thuis op het aanrecht. Terwijl ik in gesprek ben met de moeder van het gezin, zie ik haar zoon met grote ogen naar de tas kijken. Langzaam kruipt hij ernaar toe en pakt de bak met druiven. Hij loopt naar zijn moeder toe en vraagt haar wat het is.” De verbazing en onwetendheid over de voor sommigen normale producten raken Karim. “Het is toch belachelijk dat een kind nog nooit druiven heeft gezien”, zegt hij. Toch zorgt dat ook voor een betoverend effect: “Je ziet ze gewoon glunderen. Het is zo bijzonder om te zien hoe gelukkig je ze op dat moment maakt”, vertelt hij met een lach op zijn gezicht.

Domtoren van Goud

Vrijwilligerswerk is het belonen waard. Daarom reikt de burgemeester soms de Domtoren van Goud uit om vrijwilligers te prijzen voor hun inzet. Karim kreeg in april 2021 van burgemeester Sharon Dijksma zijn Domtoren in Goud, de hoogste stedelijke onderscheiding voor vrijwilligers. “Het is ontzettend mooi dat je vanuit de gemeente waardering krijgt voor je inzet”, vertelt hij trots terwijl de gouden spelt voor hem op tafel ligt. “Het is heel mooi, maar wat krijgen die mensen ervan, vraag ik me dan af”, zegt Karim. “Wij brengen een mooi gebaar maar het is niet de oplossing. Ik hoop echt dat er een definitieve oplossing komt waardoor mijn werk overbodig wordt.”

Karim trots met zijn Domtoren van Goud
Foto: Jason Rafaël 

Meest recente berichten