Tijdens de coronacrisis zetten veel Rode Kruis-vrijwilligers zich in. Daarvoor kregen zij per post een medaille. Wij spreken met Martien Scheepers (60+), die hielp in de teststraat en met bron- en contactonderzoek. “Natuurlijk help ik nu hiermee, maar ik hoop dat het covid-gedoe snel over is en dat ik weer nodig ben bij evenementenhulp!”
Martien Scheepers laat zijn medaille zien en zegt meteen: “daar doe je het natuurlijk niet voor, maar het is een leuke attentie.” De actieve zestiger, trotse (groot)vader van drie kinderen en vier kleinkinderen vindt het fijn om in deze coronatijd een steentje bij te dragen. “Natuurlijk wil je wat doen voor anderen”, geeft hij aan.
Eerst: evenementenhulp
Eigenlijk werkt Martien het liefst op evenementen. Hij geniet namelijk van de vele activiteiten waar hij bij is: van een hockeytoernooi tot de roeiwedstrijd Varsity op het kanaal. “Daar is veel te zien en gebeurt zoveel. Er is voor EHBO’ers veel te doen”, zegt Martien. Hij vindt het fijn om met het Rode Kruis-team mensen een veilig gevoel te geven en kan bijspringen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer iemand over een stoepsteen struikelt. Soms moeten ze de hulpdiensten bellen en de persoon kalmeren tot de ambulance er is. Door de coronacrisis zijn er geen evenementen. Daardoor zet Martien zich in de coronatijd op een andere manier in.
Helpen in de teststraat
Zo stond Martien wekelijks bij de teststraat in Utrecht. “Je bent daar de gastheer van de GGD”, vertelt Martien. “Je zorgt dat de medewerkers van de GGD koffie krijgen, je wijst mensen de weg, zorgt dat ze in de teststraat de looproutes volgen en veilige afstand van elkaar houden.” Verder let Martien hoe mensen kijken en zich gedragen. Mensen die bang of bezorgd zijn, spreekt hij even aan. Daarbij legt hij aan kinderen uit wat er gaat gebeuren. “In die blauwe pakken zit een gewone mevrouw of meneer hoor en het is echt niet eng”, vertelt Martien aan hen.
Bron- en contactonderzoek
Vanwege de komst van de XL-teststraat bij de Jaarbeurs sluit de teststraat aan de Koningsweg in november 2020 zijn deuren. Maar vanaf eind augustus doet Martien bron- en contactonderzoek. Dit betekent bellen naar mensen die huisgenoot of nauw contact zijn van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Dit doet de Rode Kruis-vrijwilliger vanuit huis zo’n twee keer in de week in diensten van twee of vier uur. “Je maakt deel uit van een belteam van zo’n vijftien tot twintig Rode Kruis-collega’s”, vertelt Martien. “Er is ook altijd een verpleegkundige en coach beschikbaar voor administratieve ondersteuning en medische vragen.” Voordat hij met dit werk startte, volgde Martien een training in hoe je gesprekken voert en wanneer hij welke vragen moet stellen. Hiervoor is namelijk een protocol. Maar hij neemt ook de tijd om verder te praten met mensen. “Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit”, geeft Martien aan. In zo’n gesprek legt hij de regels van quarantaine uit en maakt hij een praatje met mensen die zich eenzaam voelen. Soms moet de vrijwilliger mensen proberen te overtuigen om zich aan de quarantaine te houden. “Dit komt dan in het verslag voor de GGD.” Hiermee hoopt hij dat de GGD-medewerkers iemand nog echt kunnen overtuigen. “De gevolgen van ziek worden of iemand besmetten zijn niet mis. En vergis je niet: ook jonge mensen kunnen knap ziek worden”, benadrukt Martien.
Toekomst
En hoe nu verder? “Er is veel te doen voor het Rode Kruis”, geeft Martien aan. “Denk aan helpen in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, transport van mensen of goederen. Straks komen er ongetwijfeld andere diensten als de vaccinaties gaan starten. Het is dankbaar werk en fijn om een steentje bij te kunnen dragen.”.
Tekst: Annie van Rees