Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Muziekdocent Annelies geeft EHBO-les voor het Rode Kruis

Geplaatst op 04 april 2022

Rode Kruiser Annelies van Gorp uit Bilthoven is in het dagelijks leven muziekdocent. Het is dan ook niet gek dat haar kennis over lesgeven en haar ervaring goed aansluiten bij haar vrijwilligerswerk van het Rode Kruis. Een paar keer per jaar geeft ze EHBO-gastlessen aan basisschoolkinderen. De vrijwilliger vindt het bijzonder dat ze voor de klas het gezicht is van het Rode Kruis. “Mensen krijgen al snel een veilig gevoel bij je als je met het Rode Kruis-logo op je rug loopt”, vertelt ze.

EHBO-kennis

Vorig jaar was het zover: Annelies haalde haar EHBO-diploma, iets wat ze al heel lang wilde. Tijdens haar werk is ze namelijk verantwoordelijk voor een hele klas. Dat was voor haar een goede reden om EHBO-kennis op te doen. Tijdens deze cursus ontdekte ze dat ze eerste hulp heel interessant vindt. De docente vindt het zelfs zo boeiend, dat ze nu gastlessen hierover geeft én binnenkort ook op evenementen staat als EHBO’er. 

Belang van EHBO

Dat EHBO niet standaard aan bod komt op scholen vindt Annelies jammer. Het is daarom volgens haar goed om EHBO-vaardigheden aan kinderen te leren. Ze vindt het dan ook belangrijk dat docenten van het bestaan van deze EHBO-gastlessen afweten. Een noodsituatie kan volgens de vrijwilliger voor paniek zorgen. Maar als iemand wat EHBO-kennis heeft, scheelt dat al een hoop aan stress. Wat is volgens de gastlesdocent het belangrijkste om te leren? “Het herkennen van een bewusteloosheid. Maar het leren bellen van 112 en wanneer dit mag is eigenlijk nog belangrijker. Kinderen hebben vaak het idee dat zij nóóit 112 mogen bellen, maar soms moeten ze natuurlijk juist wél bellen.” 

Gastlessen

Annelies neemt altijd voor de les nog even de informatieslides door die zij bespreekt tijdens de gastles, zodat zij alles zeker weet. “Ook moeilijke vragen van kinderen wil je beantwoorden”, licht ze toe. Tijdens de gastlessen probeert ze zo veel mogelijk de kinderen zelf te laten nadenken. “Ik stel heel veel vragen. Als zij het echt niet weten, geef ik het antwoord. Maar ik probeer wel zo veel mogelijk uit de kinderen zelf te laten komen. Je weet dan ook gelijk hun voorkennis over eerste hulp.”

Energie

Van tevoren heeft de vrijwilliger zin in de gastles. “Het is altijd leuk en ik ga er echt met veel plezier heen. Het is nieuw voor de kinderen en ze vinden het onderwerp ook erg leuk! Ze zijn daardoor altijd heel enthousiast.” Haar energie en enthousiasme is wat Annelies typeert als docent en zij merkt dat zij dezelfde energie terugkrijgt als die zij erin stopt. Ze ziet de kinderen natuurlijk maar één keer en dat is anders dan op haar werk, waar ze de kinderen het hele jaar ziet. Toch krijgt ze er wel energie van “Muziekles geven is leuk, maar het voelt ook goed om kinderen iets te leren waarmee zij anderen kunnen helpen”, vertelt Annelies.

Bijzondere momenten

Bij de eerste powerpointslide van de gastles vertelt Annelies over haar EHBO-ervaringen bij de vaccinatiestraat. “Daarna komen de kinderen met allerlei verhalen over wat zij hebben meegemaakt. Zo was laatst een kind aanwezig bij een reanimatie. Super heftig”, vertelt de vrijwilliger. “Met al die verhalen kunnen we de hele les vullen als we willen.” Ook zijn er altijd wel kinderen die lacherig doen of lopen te klieren. Gelukkig krijgt Annelies zelf de klas wel stil en heeft de groepsleerkracht nog nooit in hoeven grijpen. Maar zodra Annelies een tip geeft aan kinderen die lopen te klieren, gaan ze hier serieus mee aan de slag. “Ze willen het wel allemaal goed doen.” En natuurlijk zijn er nog genoeg andere voorbeelden, want de kinderen zitten altijd vol energie en enthousiasme!

Redacteur: Esther Kiemel

Meest recente berichten