Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Noodhulpteam neemt deel aan praktijkoefening

Geplaatst op 12 mei 2022

Rode Kruis-vrijwilligers van het noodhulpteam leerden vorige week tijdens een praktijkoefening in Breukelen wat te doen bij een treinongeval.

Redacteur: Esther Kiemel

Tijdens deze oefening leren Rode Kruis-hulpverleners belangrijke protocollen tijdens een noodsituatie, zoals een treinongeval. Zo oefenen zij welke rol het noodhulpteam in zo’n situatie heeft en hoe Rode Kruis helpt. Dit is nuttig voor wanneer er daadwerkelijk een noodsituatie uitbreekt. Hierdoor zijn het noodhulpteam en andere betrokken partijen goed voorbereid.

Nagebootste noodsituatie

Op station Breukelen werd tijdens de praktijkoefening met figuranten een treinongeval nagespeeld. In dit scenario botste een treintoestel tegen een ander toestel aan. Kort voor de aanrijding was een ontploffing hoorbaar. Reizigers lanceerden uit hun stoel. Er vielen meerderen gewonden. Zij zijn te onderscheiden in drie gradaties: van lichtgewond naar zwaargewond. In deze nagebootste situatie wordt verwacht dat het om een terroristische aanslag gaat.

Werkwijze

In een echte noodsituatie moet de samenwerking met betrokken organisaties, waaronder RAVU, ProRail en het Rode Kruis, goed verlopen. In de oefening zijn daarom het uitrukken, de communicatie met de meldkamer en communicatie onderling ter plaatse belangrijk. Zo oefenen Rode Kruisers de communicatie met de meldkamer per portofoon, terwijl ze onderweg zijn naar het nagebootste ongeluk. De rol van de teamleider is hiervoor belangrijk. Diegene geeft statusberichten door, zoals ‘uitgerukt’, ‘ter plaatse’ en ‘inzet gereed’. Het noodhulpteam gaat naar de plek waar de gewonden zijn. Hierbij is het oefenen van het behandelen van de slachtoffers in lijn met het protocol van belang. Daarna verwijzen de vrijwilligers de slachtoffers, in dit geval figuranten, door naar een opvanglocatie in een hotel.

Leerzaam

Voor het noodhulpteam was de oefening erg nuttig. De vrijwilligers ervoeren hierdoor de druk en spanning van een noodsituatie. Ze kregen inzicht in de knel- en verbeterpunten. “Het was een leerzame dag om met teamleden, met wie je voor het eerst samenwerkt, mensen zo goed mogelijk te helpen in een crisissituatie. Een vuurdoop die smaakt naar meer”, vertelt Melvin van de Toorn, teamlid Noodhulpteam Gooi & Utrecht.

De noodhulpteams kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Daarom is tijdens de oefening een wervingsvideo opgenomen die landelijk verspreid wordt. Ook helpen? Bekijk hier de vacatures.

Meest recente berichten