Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis oefent paraatheid en reactievermogen bij treinramp

Geplaatst op 04 september 2023

Op zaterdag 2 september bracht een nagebootst treinongeval 70 Rode Kruis vrijwilligers bij elkaar op het Olav scouting terrein in Naarden-Vesting. Met het nare treinongeluk bij Voorschoten nog vers in ons geheugen, oefenden en demonstreerden we onze paraatheid en reactievermogen in een vergelijkbare noodsituatie. Doel van de oefening was enerzijds de samenwerking tussen de verschillende teams van het Rode Kruis te optimaliseren. Anderzijds om de hulpverleningsvaardigheden van vrijwilligers en professionals te trainen en op peil te houden.

Realistisch oefenmateriaal

Het eerste deel van de oefening werden zowel het team Noodhulp als Bevolkingszorg ingezet. Samen verzorgden zij de lichtgewonde slachtoffers en regelden zij voor de opvang achteraf. Halverwege de middag behandelden de evenementen eerstehulpverleners verschillende slachtofferbeelden. Mede door het realistische scenario, het grote aantal lotussen, waaronder dit keer ook een aantal kinderen, was er veel interessant oefenmateriaal.

Bedankt aan alle vrijwilligers

De oefening werd bezocht door burgemeester Han ter Heegde van Gemeente Gooise Meren, door directeur Bevolkingszorg van Veiligheidsregio Flevoland, Gooi en Vechtstreek, Erik Kuijt, alsook de regionale pers. Dank aan de oefenleiders, overige vrijwilligers, lotussen en gasten. We kijken mede door ieders inzet, interesse en betrokkenheid terug op een leerzame en gezellige dag!

Ook meedoen met een oefening?

Word Lotusslachtoffer. Een lotusslachtoffer kan worden ingezet tijdens een EHBO training of scenario-oefening en heeft als taak het realistisch grimeren en uitbeelden van letsels en ziektebeelden. Heb je interesse in het worden van een LOTUS voor het Rode Kruis? Bekijk de vacature!

Meest recente berichten