Net na haar achttiende verjaardag meldde Iris zich aan als evenementenhulpverlener bij het Rode Kruis. In de collegebanken leerde de student biomedische wetenschappen hoe het lichaam werkt, maar wat doe je als iemand acuut hulp nodig heeft? Die kennis brengt Iris, inmiddels 26 jaar oud, als vrijwilliger in de praktijk. “Of het nu gaat om wandelletsel, overmatig alcoholgebruik of eerste hulp aan kinderen – ik weet wat ik moet doen.”
Door: Anniek Groothuis, vrijwillig reporter Gooi & Utrecht
De deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse hopen altijd in een rechte lijn naar de finish te komen. Een uitstapje aan de Rode Kruis-post hoort daar liever niet bij, maar overbelaste spieren en ander wandelleed zijn lastig te voorkomen. “En dan vooral blaren”, vertelt Iris over een van haar laatste acties als evenementenhulpverlener. “Op de blarenpost hadden we dit jaar tachtig bedden en bijna altijd waren ze gevuld.” De procedure? “Doorprikken, vocht eruit en tapen maar. En dan hopen dat de deelnemer de eindstreep haalt.”
Iris weet als geen ander wat veelvuldig oefenen doet voor je zelfvertrouwen: “Ik herinner me nog hoe spannend ik mijn eerste acties als EHBO’er vond. Gelukkig leren ervaren hulpverleners je de kneepjes van het vak. Ook doen we na ieder evenement een debriefing. Hebben we die ene festivalgast de juiste zorg geboden? Hoe ging het met de portofoons? En was de eerste hulp goed georganiseerd? Dat zijn vragen waar we van leren.”
Leren in de avonduren
Starten bij het Rode Kruis kan met én zonder medische achtergrond. Een EHBO-cursus is de basis en tijdens lesavonden in Utrecht spijkeren de vrijwillige hulpverleners hun kennis bij. Iris: “Eerste hulp bij bloedingen, verslikking of een hartstilstand zijn onderdeel van de basiscursus. Daarnaast specialiseer je je, bijvoorbeeld in hulpverlening bij drank- en drugsincidenten. Extra handig omdat ik vaak op festivals sta.”
Want wie door de festivalagenda gaat, ziet maar weinig grote evenementen waar Iris níet op de EHBO-post stond. “Een aantal jaren terug stond ik op Rock Werchter, vlak bij het hoofdpodium. Dat was echt gaaf. En dit jaar hielp ik op Pinkpop, Koningsnacht Utrecht en de Zwarte Cross.” Ieder evenement is anders, benadrukt Iris, en daarmee ook de klachten waarover de EHBO’ers zich buigen. Zo raakte een festivalganger tijdens de Zwarte Cross gewond tijdens de moshpit – een kring in het publiek waar bezoekers vol adrenaline tegen elkaar aan springen. “Hij was in iets scherps gevallen en meldde zich met een diepe snee in zijn enkel. Wij maakten de wond schoon en droegen de festivalgast over aan een medisch professional. Die hechtte de snee ter plekke.”
Tweehonderd bedden in een half uur
Op Iris’ bucketlist bij het Rode Kruis stond al langer een oefening in het calamiteitenhospitaal – een extra ziekenhuis in de kelder van UMC Utrecht waar speciaal getrainde hulpverleners van het Rode Kruis het verplegend personeel ondersteunen. Het hospitaal, dat zo’n tweehonderd bedden heeft, kan binnen dertig minuten na een ramp operationeel zijn. Denk daarbij aan aanslagen of grote ongevallen. Inmiddels is Iris een van die geoefende hulpverleners. Het takenpakket? “Denk aan bedden klaarzetten, gewonden naar de juiste arts rijden of bloed halen voor een transfusie.” Hoewel Iris hoopt dat het hospitaal alleen voor de jaarlijkse oefening open hoeft, is ze trots op de rol van het Rode Kruis in deze geoliede machine: “We kunnen hulpdiensten tijdens grote rampen ontlasten en daarmee levens redden. Na zo’n oefening voel ik een ongelooflijke kick.”
Van het lab naar acute hulp
Het calamiteitenhospitaal is een van de vele mogelijkheden bij het Rode Kruis waar vrijwilligers zich verder ontwikkelen. Ook Iris wil zich blijven specialiseren: “Ik koos voor een opleiding in het laboratorium, omdat ik mezelf niet aan een ziekenhuisbed zag staan. Nu wil ik juist helpen bij acuut letsel en weten wat er gebeurt nadat wij een slachtoffer hebben overgedragen aan het ambulancepersoneel. Regelmatig kiezen vrijwilligers door hun ervaringen bij het Rode Kruis voor een opleiding verpleegkunde. Dat verbaast me niet.”
Gelukkig kun je met een drukke studie of baan ook vrijwilliger blijven bij het Rode Kruis, benadrukt Iris: “Je schrijft je in voor een evenement wanneer het jou uitkomt. Dus dat is prima te combineren met hobby’s, school en werk.”
Iris’ oproep
Voor de jongeren die vrijwilligerswerk overwegen, heeft Iris een boodschap: “Door eerstehulpverlening groeit je zelfvertrouwen, leer je medische vaardigheden én maak je nieuwe vrienden. Bovendien ben je bij het Rode Kruis omringd door mensen met een goed hart. Dat gun ik iedereen.” Wil jij ook vrijwilliger worden? Aarzel niet en solliciteer op één van de openstaande functies óf neem contact op om het gesprek aan te gaan over welke functie bij jou past.