Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Oververhitte piekdrukte: Rode Kruisteam helpt bij Utrecht Marathon 

Geplaatst op 22 mei 2023

Tijdens de Utrecht Marathon stonden maar liefst 41 hulpverleners van het Rode Kruis Gooi & Utrecht klaar voor iedereen die hulp nodig had. Het grootschalige evenement werd voor eerst sinds drie jaar georganiseerd en er liepen ruim 10 duizend lopers mee. Mede door de grote schaal en het warme weer was er piekdrukte bij de EHBO-post bij de finish. “Het was een drukke en hectische dag, maar toch liep het perfect.” vertelt Dirk Past, die tijdens de marathon optrad als inzetcoördinator. “Iedereen wist wat hij moest doen en deed wat hij moest doen. Daar mogen we heel trots op zijn.” 

Piekdrukte en oververhitting

In 2019 werd voor de laatste keer de Utrecht Marathon gehouden. Dat het dit jaar weer mocht, zorgde voor een overweldigend aantal lopers. “We hebben alles uit de kast moeten halen,” vertelt Dirk. “We hebben zelfs het noodhulpteam opgeroepen omdat er extra hulp nodig was.” Het grootste deel van de mensen die hulp nodig had, was oververhit. “ Het zijn over het algemeen de mensen die iets minder goed getraind zijn,” vertelt Dirk. “Ze drinken bijvoorbeeld onvoldoende. Er zijn zelfs een aantal mensen naar het ziekenhuis vervoerd. Gelukkig maken ze het nu goed.” 

Een terugblik: zo hielpen de hulpverleners

Aan een evenement als de Utrecht Marathon gaat een grote voorbereiding vooraf. Op de dag zijn de eerste hulpverleners al om 6.45 ‘s ochtends op de been ter voorbereiding van de ontvangst van het hele team. Om 8.00 uur was het team aanwezig op locatie voor een briefing voor de dag. 

Op een dag als deze worden hulpverleners in koppels ingedeeld en worden ervaren hulpverleners gekoppeld aan minder ervaren hulpverleners. Dit is fijn voor de nieuwe collega’s zelf: ze kunnen direct de fijne kneepjes van het vak leren van meer ervaren Rode Kruisers. Tijdens de Utrecht Marathon reden er ook speciale biketeams en een motorteam langs de route. Zo konden hardlopers nog sneller geholpen worden. Natuurlijk stonden er zowel bij de start als bij de finish vrijwilligers paraat en ook halverwege de route konden de deelnemers terecht bij een EHBO-post. 

Rond de lunch was er sprake van de piekdrukte. Bij de finish-post waren alle bedden bezet. Dit waren vooral mensen met oververhitting en zij werden door de hulpverleners op de juiste wijze verkoeld met ijswater en handdoeken. Op de achtergrond waren de vrijwilligers van de meldkamer actief om alle teams op verschillende plekken aan te sturen. 

Rond 16.00 uur liep de Utrecht Marathon ten einde. Het team Logistiek kwam alles inpakken en inladen. “Na de debriefing zijn we nog met een club een hapje gaan eten en hebben we nagepraat over dag. Rond een uur of half 7 gingen we richting huis.” vertelt Dirk. “Ondanks de hectiek en de drukte heeft iedereen in het team zijn uiterste best gedaan. Stuk voor stuk hebben ze geweldig werk verricht. Daar mogen we als het Rode Kruis heel trots op zijn.”

Ook vrijwilliger worden? 

Als Rode Kruis kunnen we altijd hulp gebruiken. Wil jij ook helpen bij evenementen zoals de Utrecht Marathon? Klik op deze knop voor meer informatie.

Meest recente berichten