Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Project Heldin: “Ze zien door elkaar hoe krachtig ze zijn.”

Geplaatst op 08 maart 2023

Een cursus door en voor vrouwen: dat is Project Heldin. Heldin richt zich op vrouwen die het lastig vinden om te handelen in noodsituaties. Tijdens de cursus werken de deelnemers niet alleen heel gericht aan hun EHBO-kennis, maar ook aan zelfvertrouwen, daadkracht en effectieve communicatie. Geen beter moment dan Internationale Vrouwendag om hier extra aandacht aan te besteden. Projectleider Miriam en trainer Peggy vertellen over hun ervaringen.

Een training die het verschil maakt

Miriam werkt als projectleider van Heldin in district Gooi & Utrecht. “Het idee voor Heldin is ontstaan bij het Rode Kruis Amsterdam,” vertelt Miriam. “We merkten dat er onder de doelgroep naast de praktische EHBO-vaardigheden ook behoefte was aan meer kennis over omgaan met stress en omgaan met weerstand. Daarom hebben die modules toegevoegd. Daarnaast leren de deelneemsters ook over effectief communiceren en veiligheid in- en rondom het huis. Op deze manier hopen we een compleet pakket te bieden om een Heldin te zijn.”

Heldin focust zich op vrouwen met laag inkomen, alleenstaande moeders en vrouwen met een migratieachtergrond. Het tempo van de cursus ligt wat lager, zodat ook mensen waarvan de moedertaal niet Nederlands is mee kunnen doen. Daarnaast geeft de duur van de cursus, 7 wekelijkse bijeenkomsten, de mogelijkheid om een echt groepsgevoel op te bouwen.

“Het zijn al heldinnen.” 

“Je ziet dat de cursus doorwerkt op het hele leven van de deelneemsters, niet alleen op EHBO-gebied,” vertelt Miriam. “Vrouwen beseffen hoe krachtig ze zijn en dat ze voor zichzelf kunnen opkomen. Dit besef maakt voor hun het verschil in het dagelijks leven. Ze maken kleine veranderingen die als enorme overwinning voelen. En dit kunnen we weer delen in de groep.” 

Nergens zonder trainers

Eén van die vrijwillige trainers van Heldin is Peggy. Via Ready2Help kwam ze bij Heldin terecht. Binnen twee weken gaf ze haar eerste training. “Wat me vooral aansprak bij Project Heldin is dat je vrouwen empowered. De klassieke EHBO-training wordt gebruikt als route om vrouwen ook te helpen om steviger in hun schoenen te staan. Dat vind ik heel cool.” 

Haar eerste training vond Peggy fantastisch om meerdere redenen. “De deelneemsters zijn zulke powerhouses,” vertelt Peggy. “Ze zien door elkaars ogen hoe krachtig ze al zijn. Door samen oefeningen te doen beseffen ze hoe sterk ze al door het leven gaan.” 

Ook helpen?

Peggy is blij dat zelf ook heel veel leert van het training geven. “Ik was enorm onder de indruk van de kennis en vaardigheden van andere trainsters. Van hen heb ik heel veel opgestoken. Heel erg fijn dat de nieuwe trainsters gematcht worden aan ruim ervaren trainsters.” Ook interesse in vrijwillig trainer worden? Bekijk dan hier of er openstaande vacatures zijn bij jou in de buurt.

Meest recente berichten