Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis ondersteunt bij herdenking één jaar conflict Oekraïne

Geplaatst op 03 maart 2023

Hulpverleners van het Rode Kruis waren afgelopen 24 februari aanwezig in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens de herdenking van één jaar conflict in Oekraïne. Die dag was het precies een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Duizenden Oekraïense vluchtelingen, hulpverleners en andere betrokkenen herdachten deze gebeurtenis. Het Rode Kruis was aanwezig voor hulp en ondersteuning.

Jaap Donker, directeur van de Veiligheidsregio Utrecht, liep samen met burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma mee met de ‘Walk of Hope‘. Deze wandeling stond symbool voor de route die de Oekraïense vluchtelingen vanaf Utrecht Centraal richting de Jaarbeurs aflegden. Onderweg deden verschillende mensen hun persoonlijke verhaal. 

Zo zag de dag eruit

In de Jaarbeurs bekeken aanwezigen een videoboodschap van Volodymyr Zelensky en Mark Rutte. Oekraïeners konden elkaar ontmoeten in een zogenoemde ‘Oblast’ (huiskamers) die per regio (bijvoorbeeld Kiev of Charkov) waren ingedeeld. Die middag spraken staatssecretaris Van der Burg en minister Schreinemacher en waren er verschillende optredens.

50 Rode Kruis vrijwilligers aanwezig

Het Rode Kruis verzorgde tijdens de herdenkingsdag met 50 vrijwilligers de hulpverlening met o.a. EHBO, maatschappelijke hulp en begeleid vervoer van oud-militairen. Ook een team Ready2Helpers vervulden logistieke taken, deelden de lunch uit, beantwoordden vragen en boden een luisterend oor.

Sinds de start van het conflict helpen hulpverleners van het Rode Kruis bij het Humanitair Service Punt in de Jaarbeurs. Op deze plek hebben vele Ready2Helpers en Rode Kruis vrijwilligers Oekraïeners vanuit de trein opgevangen. Het was mooi om te zien dat een aantal Oekraïners vrijwilligers herkenden en hun een knuffel gaven als blijk van dankbaarheid. De herdenkingsbijeenkomst was een initiatief van stichting Vital’nya.

Wil jij ook meehelpen als Rode Kruis vrijwilliger? Klik dan hier om te zien welke vacatures openstaan bij jou in de buurt.

Meest recente berichten