Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis ondersteunt huisartsen bij vaccineren

Geplaatst op 28 maart 2021

Niet alleen de GGD’s vaccineren mensen tegen het coronavirus. Huisartsen in De Bilt, Odijk, Maartensdijk, Nieuwegein en Hilversum doen dit sinds deze week ook. Het Rode Kruis ondersteunt hierbij met eerste hulp en regelt de logistiek.

Rode Kruis-hulpverleners en Ready2Helpers ondersteunen huisartsenposten bij de coronavaccinaties. De EHBO’ers vangen de mensen na de prik in de wachtkamer op en controleren hoe zij zich voelen. Bezoekers wachten hiervoor een kwartier tot dertig minuten na de vaccinatie. “De hulpverleners monitoren of mensen geen bijwerkingen krijgen door de vaccinatie”, vertelt Lotte Maathuis, projectleider medische zorg. Zij bieden medische ondersteuning wanneer iemand onwel wordt. “De EHBO’ers signaleren wanneer iemand bijwerkingen heeft en zij halen dan een arts. Verder verlenen ze eerste hulp in geval van acute nood.” De Ready2Helpers regelen vooral de bezoekersstroom. “Ze ontvangen bezoekers en begeleiden hen naar de aanmeldbalie of de wachtkamer.” Volgers Esther Hulst, Rode Kruis-coördinator van de vaccinaties, bewaken ze ook de anderhalve meter afstand, controleren ze of bezoekers een mondkapje dragen en stellen ze mensen voor de prik gerust.

Bezoekers

Het aantal geplande vaccinaties verschilt per locatie: ze lopen uiteen van een paar honderd tot duizend per dag. Zo krijgen 1050 mensen in de Bilt komende dagen het vaccin. In Maartensdijk worden 250 mensen geprikt en in Nieuwegein zijn 650 inwoners aan de beurt. “Dit zijn 63- en 64-jarigen, mensen met het syndroom van down en mensen die een BMI boven de 40 hebben”, vertelt Esther Hulst. Zij krijgen het eerste AstraZeneca-vaccin. “We verwachten dat het Rode Kruis ook wordt gevraagd voor de hulpverlening als mensen de tweede vaccinatie halen.”

Andere inzetten

Rode Kruisers ondersteunden huisartsen al eerder bij het vaccineren. “Afgelopen november en december ondersteunden we succesvol bij de jaarlijkse griepvaccinatie”, geeft Esther aan. Daarnaast help het Rode Kruis sinds januari de GGD regio Utrecht en GGD Gooi en Vechtstreek bij het vaccineren tegen corona. Dit doen de hulpverleners onder andere in Utrecht, Amersfoort, Huizen, Houten, Driebergen en Veenendaal. Zij bemannen hier vooral de EHBO-posten.

Tekst: Lucie Th. Vermij

Meest recente berichten