Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis-vrijwilligers volgen speciale training

Geplaatst op 15 april 2021

Vrijwilligers van begeleid vervoer krijgen speciale trainingen. Hierin leren zij hoe ze (corona)patiënten veilig van plek naar plek brengen.

Door Luuk de Vocht

Het Rode Kruis brengt sinds de coronacrisis patiënten van en naar de ziekenhuizen. Dit vervoer moet voor zowel henzelf als de patiënten zo veilig mogelijk zijn. Daarom krijgen vrijwilligers een training, waarin ze de vaardigheden leren om mensen (in een rolstoel) met de bus te vervoeren.

Rode Kruis-vrijwilligers oefenen met het rijden van de rolstoel over hobbels
Vrijwilligers rijden met de rolstoel over hobbels. Foto: Fouad Hallak

Vaardigheden

Ruim vijftig vrijwilligers volgden vorige week de training. Ze oefenden met het besturen van de Rode Kruis-bus, het desinfecteren van de bus na een rit en het aan- en uittrekken van de beschermende kleding tegen het coronavirus. Ook het rijden en het vastzetten van een rolstoel in de bus kwamen aan bod. Hiervoor nemen de cursisten zelf als figurant plaats in de rolstoel. “Zo leren ze nóg beter hoe ze hun werk goed kunnen doen”, vertelt Marit Draafsel, coördinator begeleid vervoer. “Door zelf in de stoel van de patiënt te zitten, weet je hoe hij of zij de rit ervaart.”

Vrijwilligers oefenen met het rijden van de rolstoel
Vrijwilligers kijken hoe iemand comfortabel in een rolstoel zit. Foto: Fouad Hallak

Vrijwilligers

De speciale training is voor bestaande en nieuwe vrijwilligers. Hierdoor is en blijft iedereen op de hoogte van de taken als chauffeur of bijrijder. “Met de cursus zetten we de puntjes op de ‘i’ en zorgen we dat we alle neuzen dezelfde kant op staan”, vertelt Marit. Voor vrijwilligers die zich al lang inzetten, is het wel veel herhaling. Toch is de training ook voor hen belangrijk. “Je leert constant nieuwe dingen. De ervaring van het rolstoel-rijden hadden sommige vrijwilligers nog niet.”

Vrijwilligers oefenen met het rijden van de rolstoel
Foto: Fouad Hallak

Meest recente berichten