In de week van 27 t/m 30 mei hield de Utrechtse studentendesk de jaarlijkse Rode Kruis Week. Dit jaar stond de week in het teken van hygiëne-armoede en het inzamelen van hygiëneproducten. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat in Nederland meer dan 400.000 mensen worstelen om rond te komen. “Dit gaat vaak gepaard met schaamte. Daardoor blijven mensen bijvoorbeeld taartjes kopen voor het geval er iemand op de koffie komt, of vieren ze kinderfeestjes. Om te kunnen bezuinigen, besparen ze vaak op zaken die niet direct zichtbaar zijn, zoals persoonlijke hygiëne,” vertelt directeur Harm Goossens tijdens het afsluitende symposium.
Door: Yara Tobé, vrijwillig reporter Gooi & Utrecht

Hygiëneproducten als entree voor activiteiten
Tijdens de week konden geïnteresseerden deelnemen aan verschillende activiteiten. Bestuurslid Bo Molenschot (Finance & Control) vertelt over de activiteiten: op maandag werd er fanatiek padel gespeeld bij tennisvereniging ULTC-Iduna. Dinsdag stond in het teken van een benefietavond in Bar Josefien, met als hoogtepunt een optreden van cabaretier Max van Schaik als mystery guest. Woensdag werd er flink gezweet tijdens een powercycleles aan de Oude Gracht. “En het mooiste? Deelname aan alle activiteiten was gratis!”, zegt Bo. “We vroegen deelnemers slechts om een hygiëneproduct te doneren. Deze aanpak bleek niet alleen creatief maar ook erg succesvol: aan het eind van de week was de inzamelton goed gevuld met producten variërend van tandpasta en scheerschuim tot luiers en condooms.”
“Een mens is een mens”
De feestelijke afsluiting van de week vond plaats op donderdagavond, met een symposium bij Stichting Utrecht Union. Hier werd Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, geïnterviewd. Met 60 verkochte kaarten was het evenement razendsnel uitverkocht en een groot succes. De groep jongvolwassenen luisterde vol aandacht naar Harms inspirerende verhalen over de huidige projecten van het Rode Kruis, zoals de boodschappenkaarten en de noodhulp in Ter Apel. Ook het conflict tussen Israël en Palestina kwam ter sprake. Harms duidelijke boodschap “een mens is een mens” maakte grote indruk op de aanwezigen.

Zo sprak ik tijdens de afsluitende borrel een groepje jonge vrouwen uit Amsterdam. Ze vertelden dat ze regelmatig naar symposia van Utrecht Union komen voor interessante discussies en deze avond specifiek hadden gekozen vanwege hun interesse in de visie van het Rode Kruis op de conflictsituatie in Gaza. Ze bewonderden Harms neutraliteit en hoe hij zijn werk niet als een zware last met zich meedraagt.
Betrekken van studenten bij het Rode Kruis
Ook het bestuur van de studentendesk blikt na afloop van het symposium terug op een zeer geslaagde week. Bestuurslid Sterre van Halen (Commissaris Interne Betrekkingen) vertelde over het doel van deze week: “Het Rode Kruis tot een begrip maken onder studenten. De studentendesk richt zich op het betrekken van studenten bij het Rode Kruis, het verspreiden van kennis en bewustwording van de doelen, waarden en activiteiten van het Rode Kruis, en de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten.”
Méér dan zorg en geneeskunde

Het is een misverstand dat alleen geneeskundestudenten zich aan kunnen sluiten bij de studentendesk,” vertelt Sterre. “Studenten denken vaak dat de focus alleen op EHBO ligt, maar dat is absoluut niet waar.” De Utrechtse studentendesk heeft vijf commissies met ongeveer 25 commissieleden. “Zo organiseerde de projectcommissie afgelopen kerst een workshop om kerstkaarten te knutselen in de universiteitsbibliotheek. De educatiecommissie werkt met kinderen en studenten om hen bewust te maken van diverse onderwerpen. En natuurlijk is er de EHBO-commissie, die EHBO-cursussen aanbiedt aan studenten”, vertelt Sterre over enkele activiteiten van de desk. “Daarnaast werken de Utrechtse studenten samen met studenten uit andere steden aan de podcast Mentale Gezondheid.”
Al met al was het een zeer geslaagde Rode Kruis Week vol inspiratie, activiteiten en betrokkenheid. Goed werk, studentendesk Utrecht!
Over de studentendesk
De Studentendesk Utrecht organiseert projecten in en rondom Utrecht voor het Rode Kruis. Studenten nemen hierbij een centrale rol in en begeleiden diverse projecten. In totaal heeft de Studentendesk Utrecht een bestuur van 6 studenten en 5 commissies, met in totaal 26 leden. Daarnaast hebben zij ongeveer 100 vrijwilligers die zich enthousiast en op flexibele basis voor de activiteiten inzetten.