Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis zorgt voor extra handen in de zorg

Geplaatst op 02 juni 2021

Rode Kruis-vrijwilligers in district Gooi & Utrecht worden komende weken opgeleid tot zorgondersteuners. Zij kunnen hierdoor zorgmedewerkers helpen bij verschillende niet-medische taken.

Het Rode Kruis ontlast de zorg door extra handen. Rode Kruis-hulpverleners kunnen door diverse trainingen helpen met niet-medische zorgtaken in ziekenhuizen, zorgcentra en verpleeghuizen. De vrijwilligers leren hiervoor de belangrijke vaardigheden. “Ze oefenen onder andere met het aan- en uittrekken van steunkousen, het rijden van patiënten in rolstoelen en het in en uit bed helpen van patiënten”, vertelt projectleider Lotte Maathuis.

Vrijwilligers oefenen met het rijden van een rolstoel. Foto: Frits van Sambeek

Vaardigheden

Het Rode Kruis helpt al langer in de zorg, maar kan nu meer betekenen voor het zorgpersoneel en de patiënten. De vrijwilligers worden momenteel ingezet om patiënten extra aandacht te geven. Dit betekent het praten met patiënten, spelletjes spelen, bieden van een luisterend oor en het verzorgen van eten. Rode Kruis-vrijwilligers kunnen nu ook hulpverleners ondersteunen bij verschillende zorgtaken. “Ze kunnen patiënten helpen met hun dagelijkse routines, zoals aan- uitkleden en wassen van patiënten”, vertelt Lotte.

Schil om de zorg

Deze nieuwe vorm van hulpverlening valt onder het landelijke project ‘Schil om de zorg’. In district Utrecht zijn de eerste vrijwilligers opgeleid die onder andere in ziekenhuizen kunnen meedraaien. Tijdens de coronacrisis krijgt het Rode Kruis veel aanvragen voor vrijwilligers die zorgmedewerkers kunnen bijstaan. Volgens Lotte is hier er ook na de pandemie behoefte aan. “ We kijken waar we nog meer kunnen helpen. In deze coronatijd nam de vraag naar zorgpersoneel toe. Daarom willen we bijspringen.”

Vrijwilligers oefenen met opstaan uit een stoel. Foto: Frits van Sambeek

Meest recente berichten