Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Samenwerken met de GGD

Geplaatst op 01 april 2021

Het Rode Kruis helpt steeds meer bij de noden in Nederland. Niet alleen zetten hulpverleners zich in bij rampen en evenementen, maar nu helpen ze ook tijdens de coronapandemie. Hulp wordt vooral samen met lokale partners georganiseerd. Zo ook met de GGD’s.

Door Lucie Th. Vermij

Iedereen heeft waarschijnlijk weleens te maken met de GGD (afkorting voor Gemeentelijke Gezondheidsdiensten), bijvoorbeeld voor een reisvaccinatie of gezondheidsvoorlichting. De GGD’s zijn dan ook verantwoordelijk voor de publieke gezondheidszorg, of ook wel de gezondheid van alle inwoners. Het bestrijden van de coronavirus is momenteel de grootste opdracht. Zo zorgen de GGD’s voor coronateststraten, bron- en contactonderzoek en regelen zij de coronavaccinaties. Maar dit doen ze niet alleen: hier helpen Rode Kruis-vrijwilligers bij.

Samenwerking

Het Rode Kruis in Utrecht en omgeving werkt in de coronacrisis samen met GGD regio Utrecht en GGD Gooi en Vechtstreek. Christien Vos, projectleider medische zorg, kijkt wekelijks met deze GGD’s (maar ook met ziekenhuizen en zorginstellingen) hoe het Rode Kruis kan helpen. “De GGD heeft het superdruk”, vertelt ze. Hierdoor slaan we regelmatig de handen ineen: van hulp bij de coronateststraten en de vaccinaties tot het vervoeren van mensen naar de vaccinatielocaties.

Juni 2020: coronateststraat

Testen testen testen! Tijdens de coronapandemie is dat heel belangrijk. Hierdoor opende in juni de teststraat op de Koningsweg in Utrecht zijn deuren. Deze was alleen voor mensen die ter voet kwamen of op de fiets. GGD-medewerkers namen hier de coronatesten af en het Rode Kruis hielp met andere taken. Denk aan het wijzen van de weg, zorgen dat iedereen afstand houdt en de juiste looproute volgt.

Januari 2021: helpen bij vaccinaties

GGD regio Utrecht en GGD Gooi en Vechtstreek vaccineren sinds januari op meerdere locaties mensen tegen het coronavirus. Zoals in de jaarbeurs Utrecht, Expo Houten en het gebouw van de Koninklijke Visio in Huizen. Maar ook in Driebergen, Veenendaal en Amersfoort zijn vaccinatiestraten. Hier dient de GGD de vaccins toe en Rode Kruis-hulpverleners bemannen de EHBO-post. In andere woorden: de EHBO’ers laten mensen zich op hun gemak voelen en checken of zij zich na de prik goed voelen. Ook springen ze bij wanneer iemand bijvoorbeeld een allergische reactie krijgt door het vaccin (gebeurt bijna nooit), misselijk wordt of flauwvalt.


Foto: Menno Bausch

Altijd genoeg hulpverleners

De hulpverleners hebben drukke en rustige dagen. “Bij de vaccinaties in Houten was het heel druk. Hier zijn er twee EHBO-posten met elk twee mensen (red. op andere locaties is er één EHBO-post). Maar soms wordt er een paar dagen helemaal niet geprikt”, vertelt projectleider Christien Vos. “Dit hangt heel erg af van de beschikbaarheid van vaccins.” Druk of niet druk. Het is belangrijk dat er altijd genoeg hulpverleners zijn. Daarom werkt het Rode Kruis samen met het uitzendbureau EP’92 voor het werven van EHBO’ers. “Er is besloten hier een betaalde EHBO-functie van te maken. Ook onze vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor deze betaalde functie”, benadrukt Christien.

Februari 2021: vaccinatievervoer

Daarnaast rijden Rode Kruis-vrijwilligers sinds februari ook mensen die gevaccineerd worden van huis naar de vaccinatielocatie en weer terug. “Dit doen we steeds vaker”, vertelt Christien. De vrijwilligers vervoeren vooral ouderen met een fysieke beperking die geen vervoer hebben naar de vaccinatiestraat en dit ook niet kunnen regelen. Daarom brengt het Rode Kruis de persoon naar de vaccinatielocatie. Hier vangen de GGD-medewerkers de mensen op. Ready2Helpers en Rode Kruis-vrijwilligers hielpen hier in de Jaarbeurs Utrecht ook twee weken bij. Zij stonden met rolstoelen klaar voor het geval dat iemand niet zo goed liep.


Foto: Jason Rafaël

Meest recente berichten