Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Terugblik op hulp in verzorgingshuis De Koperwiek

Geplaatst op 08 februari 2021

Rode Kruis-vrijwilligers ondersteunden in december het verzorgingshuis De Koperwiek. Door het coronavirus voelden de feestdagen voor veel bewoners eenzamer dan normaal. Rode Kruis-vrijwilliger Corné van Voorst (24) zette zich in om de eenzaamheid onder de bewoners te verminderen.

De bewoners van De Koperwiek konden tijdens de feestdagen niet met elkaar samenkomen. Daarbij kregen ze door de coronamaatregelen nauwelijks bezoek van familie. Vrijwilligers van het Rode Kruis ondersteunden het verzorgingshuis met sociale activiteiten. Corné hielp meerdere dagen en bezocht per dag zo’n vijf bewoners. Deze onaangekondigde bezoekjes braken de dagen voor de bewoners. Volgens de vrijwilliger waren het daarom aangename verrassingen.

Persoonlijke aandacht

Corné gaf tijdens zijn diensten vooral persoonlijke aandacht aan de bewoners. Zo boden de vrijwilligers een luisterend oor. Hierdoor konden de bewoners hun verhaal kwijt. Sommigen vertelden bijvoorbeeld verhalen over de familie. “Dan ken je de complete stamboom als je weggaat”, vertelt Corné. Een andere bewoner wilde graag spelletjes met hem spelen zoals Pim-pam-pet, Ganzenbord of Rummikub. Iemand anders miste de toespraak van de koning, maar wilde deze wel graag zien. Daarom keken ze samen de toespraak terug. Ook nam Corné de bewoners mee naar de gang, beneden of zelfs naar buiten. “Zodat de bewoners toch even wat anders zien dan hun kamer”, geeft hij aan. Volgens de vrijwilliger maken deze kleine dingen al een groot verschil.

Mooie momenten

De inzet zorgde voor mooie momenten voor en door Corné. “Het is vooral leuk om de bewoners op te vrolijken en de negatieve sfeer om te zetten. Dat vind ik een uitdaging om te doen”, zegt Corné. Zo zorgde hij dat een bewoner die erg van puzzelen houdt weer ging puzzelen. De Rode Kruis-vrijwilliger kreeg veel positieve reacties en hij merkte dat zijn aanwezigheid de bewoners echt goed deed. “Het geeft een goed gevoel dat de bewoners hun verhaal kwijt kunnen”, vertelt hij. Bovendien vroegen sommige bewoners aan Corné of hij nog een keer langs wilde komen. “Dat is leuk om te horen”, geeft hij aan. Hij probeerde daarom een tweede bezoekje te plannen. Corné is dan ook blij dat hij met de andere vrijwilligers de bewoners tijdens de feestdagen kon vergezellen én wij ook!

Tekst: Sabien Gijsberts

Meest recente berichten