Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Verborgen Krachten: Ellen, kantoorvrijwilliger bij project Heldin

Geplaatst op 26 juni 2024

Bij het Rode Kruis Gooi en Utrecht zijn er vele vrijwilligers die achter de schermen belangrijk werk verrichten. Een van deze verborgen krachten is vrijwilliger Ellen, die sinds mei 2022 een onmisbare rol speelt in het project Heldin. Heldin is een cursus voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben om te kunnen of durven handelen in een noodsituatie. Ellens verhaal laat zien hoe waardevol en inspirerend het werk van kantoorvrijwilligers kan zijn.

Het hart van Heldin

Ellen solliciteerde 2 jaar geleden bij het Rode Kruis als vrijwillig projectmedewerker, omdat ze het project Heldin een prachtige kans vond om vrouwen uit hun schulp te helpen trekken: “Ik denk dat veel vrouwen wel eens een moment hebben gehad waarop zij even iets minder zelfvertrouwen hadden, of moeite hadden om grenzen aan te geven. Ik zeker wel. Op zo’n moment had ik mezelf ook Heldin gegund, dus ik vind het mooi dat ik hier een bijdrage aan kan leveren.”

Zelfvertrouwen groeit

De Heldin cursus is speciaal ontworpen voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben om in noodsituaties te handelen. Tijdens de cursus leren zij praktische vaardigheden om eerste hulp te bieden en wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen, daadkracht en effectieve communicatie. Ellen vindt het bijzonder om te zien hoe de deelnemers zich ontwikkelen: “Veel van deze vrouwen komen binnen met twijfels en onzekerheden. Ze willen soms wel handelen, maar weten niet goed hoe. Naarmate de cursus vordert, zie je hun zelfvertrouwen en vaardigheden echt groeien.”

Foto: Werkoverleg tussen Ellen en Meriam over de aankomende cursusreeksen, op het districtskantoor in Utrecht.

Tot in de puntjes georganiseerd

Ellen werkt vier ochtenden per week als kantoorvrijwilliger voor Heldin, samen met coördinator Miriam Lauers (vanaf juni 2024 met Meriam Verhoef). Samen hebben ze al meer dan twintig cursussen georganiseerd. “Elke groep bestaat uit maximaal twaalf vrouwen, die gedurende zeven weken de Heldin-vaardigheden opdoen.  De Heldin-cursussen worden georganiseerd op scholen, in buurtcentra of bij andere sociale initiatieven in de eigen omgeving van de vrouwen,” vertelt Ellen. “ Daarbij regel ik alle randzaken. Denk aan de administratie, plannen van kennismakingsgesprekken, onderhouden van contact met trainers en samenwerkingspartners en het regelen van verbandsetjes.” Kortom, Ellen zorgt ervoor dat de trainingen soepel verlopen en dat alles tot in de puntjes is georganiseerd.

Externe geheugen

Miriam noemt Ellen soms haar ‘externe geheugen’, omdat ze samen het project runnen en elkaar perfect aanvullen: “Ellen is voor mij een lot uit de loterij! Ze ondersteunt de Heldin cursusreeksen al ruim 2 jaar met administratieve en organisatorische taken. Daarbij houdt ze mij als projectleider scherp en denkt mee met alle werkzaamheden. Ze is een zeer betrouwbare kantoorvrijwilliger en ik vind het heel bijzonder dat we al zo lang op haar mogen rekenen. Naast de taken als vrijwilliger, is ze vooral een hele gezellige en sociale collega. Ik gun iedereen een Ellen.”

Foto: Kantoorvrijwilliger Ellen (links) samen met receptievrijwilliger Marijke (midden) en nieuwe Heldin coördinator Meriam Verhoef (rechts).

Zien hoe de groep groeit

Ellens favoriete moment is de diploma-uitreiking van een cursus: “Normaal werk ik achter de schermen, maar dat is het moment dat ik de deelnemers mee maak. Het is enorm gezellig en de deelneemsters zijn super trots op zichzelf en elkaar. Doordat ze het écht samen doen en persoonlijke ervaringen met elkaar delen, bouwt de groep een sterke band op. Iedereen neemt dan lekkere hapjes mee, het is echt een feest. Ook spreken de vrouwen dan vaak waardering richting mij uit, met hier en daar een knuffel. Dat voelt heel bijzonder.”

“De afwisseling van mensen zien en kantoorwerk maakt het vrijwilligerswerk zo interessant. Zo heb ik ook wel eens een Heldin-voorlichting mogen geven – daarbij vertellen we de groep wat zij kunnen verwachten in de cursus. Miriam daagde mij hierin uit, om uit mijn comfortzone te stappen.”

Een blik op de toekomst

Uiteindelijk hoopt Ellen weer een betaalde baan te vinden. Ze neemt haar kennis en ervaring vanuit het Rode Kruis daar graag in mee: “Ik hecht veel waarde aan de  open werksfeer. Ik loop hier al een tijd rond en als vrijwilliger voel ik mij echt onderdeel van het team. Daarnaast verbreedt de doelgroep van Heldin ook je blik, het laat zien hoe divers we in Nederland zijn. Zelf heb ik Chinees gestudeerd, die studie draait natuurlijk ook om andere culturen leren kennen. Dat ik dit kan combineren met mijn organisatorische skills en zo iets kan betekenen voor mensen vind ik echt super.”

Méér vrijwillig verborgen krachten gezocht

Ellens inzet en betrokkenheid zijn cruciaal voor het succes van het project Heldin. Haar werk achter de schermen zorgt ervoor dat de cursussen vlekkeloos verlopen en dat de deelnemers zich volledig kunnen concentreren op hun ontwikkeling. Met haar vrijwilligerswerk bij Heldin heeft Ellen een blijvende impact op het leven van de vrouwen die deelnemen. Bij het Rode Kruis zijn we altijd op zoek naar meer van deze verborgen krachten – kantoorvrijwilligers die, net als Ellen, het verschil willen maken. Ben jij onze verborgen kracht?

Meest recente berichten