Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger Emanuel helpt graag anderen met zijn EHBO-skills

Geplaatst op 15 maart 2022

Naast zijn fulltimebaan op de spoedeisende hulp maakt gastdocent Emanuel Loboka graag tijd voor EHBO-gastlessen op basisscholen. Voornamelijk het praktijkgedeelte vindt hij leuk om te doen, omdat hij dit tijdens zijn werk ook vaak doet.

Emanuel kwam al snel bij het Rode Kruis uit toen hij zes jaar geleden zocht naar vrijwilligerswerk wat hij naast zijn studies verpleegkunde en farmakunde wilde doen. “Bij het Rode Kruis kan ik mijn zorgachtergrond inzetten om anderen te helpen”, vertelt hij. Sinds een tijdje geeft hij EHBO-gastlessen op basisscholen, maar hij zet zich ook in voor evenementen- en noodhulp. Gastlessen geven aan basisschoolkinderen leek hem een uitdaging, omdat kinderen minder lang hun aandacht erbij houden en zij de stof misschien minder snel begrijpen dan volwassenen of oudere kinderen. Maar hij heeft wel al ervaring met lesgeven aan andere leeftijdsgroepen. Zo geeft hij reanimatielessen aan middelbare scholieren en geeft hij les op zijn werk.

Belang van EHBO

Het liefste wil Emanuel dat het volgen van een EHBO-cursus voor iedereen verplicht wordt. Bijvoorbeeld bij het halen van je rijbewijs; je komt dan op veel verschillende plekken en overal kan iets gebeuren. “Bij veel incidenten komt de hulp te laat op gang door verschillende redenen, maar ik vind het dan wel jammer als mensen niet weten wat ze (achteraf gezien) konden doen.” In de meest ideale situatie leren kinderen de EHBO-vaardigheden al van jongs af aan. “Hoe jonger je de vaardigheden aanleert bij kinderen, hoe normaler deze voor ze worden”, benadrukt hij. Hij vindt het vooral belangrijk dat ze weten hoe ze anderen kunnen helpen, bijvoorbeeld als ze zonder ouders of leraar alleen buiten zijn met hun vriendjes. Ook als Emanuel naar zijn eigen ervaring kijkt, ziet hij hoe belangrijk EHBI-kennis is: hij heeft buiten zijn werk om al drie keer iemand gereanimeerd op straat.

Rode Kruis-gastles

De voorbereiding op de gastles ‘EHBO-skills voor jou’ bestaat vooral uit praktische zaken. Bijvoorbeeld het uitzoeken van de locatie, de leeftijdsgroep, welke sheets we behandelen en hoe alles werkt. “We bespreken met de leerkracht de planning en zaken zoals beurten uitdelen en de klas rustig houden. De les begint met een uitleg over het Rode Kruis, het belang van EHBO en de vier belangrijke EHBO-stappen. Ik vertel meestal over mijn eigen ervaring op de spoedeisende hulp en geef uitleg over de handelingen. Wij doen de handelingen voor en daarna voeren de kinderen deze uit. We lopen door de klas om ze hierbij te helpen. Aan het einde van de les doen we een quiz en krijgen de kinderen een EHBO-certificaat.” Het leukste aan de gastlessen vindt Emanuel de interactie met de kinderen: hoe zij vol trots hun eigen verhalen vertellen en hoe blij ze zijn dat ze iets nieuws leren.

Vaardigheden

De kinderen leren verschillende vaardigheden. “Ze oefenen met het aanleggen van verband bij een bloeding, de rautekgreep voor bij gevaarlijke situaties, het koelen en ondersteunen bij verstuiking en de stabiele zijligging voor als iemand bewusteloos is”, vertelt de vrijwilliger. Wat er wordt behandeld, verschilt per les. Dit hangt af van de afspraken met de school. Een paar oefeningen komen iedere les terug, zoals de stabiele zijligging, één van de favoriete oefeningen. “Kinderen vinden vooral de stabiele zijligging leuk om te doen. Deze vind ik ook het belangrijkste. Iemand ligt dan stabiel en je kan diegene dan goed in de gaten houden tot de ambulance er is”, zegt Emanuel.

Zijn eigen draai

Het lesgeven aan basisschoolkinderen had Emanuel snel onder de knie. Hij volgde vooraf bij het Rode Kruis de cursus om gastdocent te worden en keek een keer mee met een gastles. “Ik weet wat er in het lesprogramma staat, maar ik geef hier graag mijn eigen draai aan” vertelt hij enthousiast. Dit doet hij door aan de kinderen te vragen wat ze goed doen of juist nog beter kan. “Ook laat ik ze elkaar corrigeren, maar ik geef ze ook ezelbruggetjes en praktische tips mee, zodat ze iets nooit meer vergeten. Bijvoorbeeld bij een stabiele zijligging vergeten kinderen vaak welke kant ze de gewonde persoon op moeten draaien. Ik zeg dan dat ze het slachtoffer naar hun knieën toe moeten draaien, in plaats van een ingewikkelde uitleg.”

Redacteur: Esther Kiemel

Meest recente berichten