Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger Freek van Ee (De Bilt) krijgt Koninklijk Kruis van Verdienste

Geplaatst op 12 mei 2024

Rode Kruis vrijwilliger Freek van Ee (73), locatiecoördinator De Bilt, ontving dit weekend het Kruis van Verdienste uit handen van kanselier Prins Pieter-Christiaan. Freek was samen met zijn vrouw Hennie aanwezig bij de lintjesregen in Woerden, waar hij een onderscheiding kreeg voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger. Freek is al sinds 1970, ruim 54 jaar, actief als vrijwilliger voor het Rode Kruis.

Foto: Freek van Ee krijgt zijn Kruis van Verdienste opgespeld door kanselier Prins Pieter-Christiaan.

Hét gezicht van het Rode Kruis

Freek was nog maar 14 jaar toen zijn passie voor hulpverlening ontluikte. Na een oefening van de Bescherming Bevolking wilde hij graag direct zijn EHBO-diploma halen, maar daar was hij destijds nog te jong voor. Op 13 oktober 1970, als toen 19-jarige, begon Freek als helper bij de afdeling in Maartensdijk. “In al die jaren heb je vele functies gehad binnen het Rode Kruis. Je was één van de grondleggers van de Opleiding 4A, de verbindingsmodule en was jarenlang coördinator Evenementenhulp. Als gezicht van het Rode Kruis in Maartensdijk en De Bilt ben je bij veel mensen bekend.”

Saamhorigheid en steun

De veelvoud aan functies die Freek in de afgelopen jaren bekleedde, laat nog niet half zien wat voor toegevoegde waarde Freek heeft in de Rode Kruis organisatie. Plaatsvervangend Colonne Commandant, Coördinator Evenementenhulpverlening, Hoofd Opvang en Verzorging, Locatiecoördinator en trekker van tientallen succesvolle initiatieven. (Oud-)vrijwilligers koesteren nog steeds veel goede herinneringen aan de BBQ’s bij Freek in de tuin en de gezamenlijke deelname van afdelingen Maartensdijk en De Bilt aan de EHBO wedstrijden in Zwitserland. Freek zorgt altijd voor een gevoel van saamhorigheid en steun.

Foto: Kanselier Prins Pieter-Christiaan, Freek van Ee, districtsmanager Cora Gerritsen en bestuursvoorzitter Heleen Kersten.

Verbinder en baken in tijden van nood

Het Kruis van Verdienste is de hoogste onderscheiding die het Rode Kruis afgeeft aan vrijwilligers, voor buitengewone prestaties. De bijzondere betrokkenheid en veelzijdigheid in de vrijwilligersreis van Freek maakt dat hij deze nu opgespeld krijgt: “Je bent een echte verbinder en legt makkelijk contacten, zowel binnen als buiten het Rode Kruis. Je bent kritisch maar altijd positief gebleven, ook ná de strategiewijziging met de focus op de basislevensbehoeften. Mede dankzij jou timmeren we in De Bilt bijvoorbeeld ook nu flink aan de weg met ons voedselprogramma. Na bijna 54 jaar beweeg je nog altijd mee met het Rode Kruis en kunnen mensen in nood altijd een beroep op je doen.”

Namens het hele Rode Kruis willen we Freek graag bedanken voor zijn toewijding en jarenlange inzet voor het Rode Kruis!

Meest recente berichten