Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Janneke (vrijwilliger): “Indirect help ik mee aan (nood)hulp voor iedereen die het nodig heeft, de kwetsbaarste mensen eerst”

Geplaatst op 30 oktober 2023

Vrijwilligerswerk komt in allerlei soorten en maten, zeker bij het Rode Kruis. De één staat paraat bij een landelijke crisis, de ander prikt met liefde blaren tijdens de vierdaagse of verleent EHBO op een groot muziekfestival. Er is gelukkig ook goed nieuws voor de mensen die liever wat minder hands-on bezig zijn, we hebben namelijk ook vrijwilligersfuncties die je kunt doen vanaf je bureaustoel. Vraag maar aan Janneke!

Janneke is sinds een jaar backoffice medewerker binnen ons district. Ze is het eerste aanspreekpunt voor vrijwillige sollicitanten en schrijft graag vacatureteksten. We vroegen haar waarom dit vrijwilligerswerk zo goed bij haar past.

Wat vind je het leukst aan het vervullen van deze functie?

“Ik solliciteerde vorig jaar op de functie omdat administratieve werkzaamheden mij leuk en laagdrempelig leken voor een vrijwilligersjob. Ondersteunende taken achter de pc passen goed bij me. De leukste taak vind ik het schrijven van vacatureteksten, lekker duidelijk zodat potentiële vrijwilligers écht een goed beeld hebben van wat ze gaan doen. En als het even kan zonder geheimzinnigheden, denk aan: we bieden je een uitdagende functie.”

“De voordelen van dit vrijwilligerswerk zijn bovendien groot: het is erg flexibel! Zo kan ik eenvoudig tijdens het koken even inloggen en een paar mailtjes beantwoorden. Ik vind het ook gezellig om op het districtskantoor te werken, maar als ik een dag wat meer rust wil of geen zin heb om door de regen te fietsen werk ik gewoon vanuit huis.”

Hoe draag je in deze rol bij aan de missie en doelstellingen van het Rode Kruis?

“Ik ben in het dagelijks leven als vrijwilliger helemaal niet bezig met deze vraag en sta zelden stil bij de missie en doelstellingen van het Rode Kruis. Indirect help ik natuurlijk mee aan (nood)hulp voor iedereen die het nodig heeft, de kwetsbaarste mensen eerst. Ik zorg er namelijk voor dat mensen die noodhulp überhaupt kunnen verlenen – en dat kunnen veel mensen, als je het maar wil leren! Daarnaast nodig ik geschikte kandidaten uit voor een gesprek en zorg ervoor dat ze met hun specifieke vaardigheden op de juiste plek aan de slag gaan als vrijwilliger.”

Wat is je favoriete moment of herinnering van je tijd hier?

“Geen specifiek moment eigenlijk. Ik heb erg plezierig samengewerkt met andere teamleden en snoeperijen op kantoor zijn natuurlijk altijd fijn, bijvoorbeeld als iemand zelf aan het bakken is geweest. En anders, de koekjes van Frits! (red. onze Coördinator Facilitaire Zaken).”

Welke superkracht moet je bezitten om uit te blinken in deze rol?

“Oef, geen superkrachten! Dat is helemaal niet nodig voor de functie. Plezier in administratief werk is belangrijk want het is veel werken achter de computer. En dat je het leuk vindt om zaken netjes op orde te houden. Je hoeft geen natuurtalent te zijn in hogere administratiekunde. Een beetje gevoel voor tekst is handig, zodat je een vacaturetekst kunt schrijven waarmee je zo veel mogelijk mensen aanspreekt. Ik leg zelf het liefst de nadruk op dat het werk vooral passend moet zijn bij jou als persoon en dat je plezier beleeft aan de taken die horen bij de functie.”

“Verder mag vrijwilligerswerk best laagdrempelig zijn: je hoeft niet meer te vragen van iemand dan nodig is (zoals, superkrachten of uitblinken in de rol). Ik zou zelf bijvoorbeeld niet snel reageren op vacatures met daarin ‘administratief talent gezocht’, of ‘Outlook Office heeft geen geheimen voor jou.”

We zoeken nóg een backoffice medewerker. Welk advies geef je jouw toekomstige collega?

“Bedenk goed of je het leuk vindt om administratieve taken achter de computer te doen. Zelf vind ik dat leuk, maar ik heb ook collega’s gehad voor wie het te veel werk achter de pc was en die daarom zijn gestopt. Ook het werken met verschillende applicaties op de computer is niet voor iedereen weggelegd.”

“Het kan helpen om je te realiseren dat je niet per se heel veel tijd kwijt bent aan vrijwilligerswerk. Natuurlijk is het handig om in het begin wat meer te investeren, zodat je leert wat de bedoeling is. Maar uiteindelijk kun je met een paar uur per week al echt een bijdrage leveren, zowel op kantoor als lekker vanuit huis. Dus wellicht spreekt het je aan: deze herfst en winter lekker vanuit huis vrijwilligen!”

Janneke kan dus wel wat hulp gebruiken. Ben je enthousiast geworden over deze functie?

Meest recente berichten