Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

‘We leven met elkaar mee en steunen elkaar, tijdens maar juist ook buiten de inzetten’

Geplaatst op 02 april 2024

Locatie in beeld: Zeist-Heuvelrug

Het is donderdagavond, tien voor 8. Een levendige groep vrijwilligers verzamelt zich bij het Rode Kruis in Zeist. Sinds het samenvoegen van twee locaties is dit de thuisbasis van Rode Kruis locatie Zeist-Heuvelrug: dé plek waar onder andere de tweewekelijkse herhaallessen plaatsvinden. Vanavond staat de herhaalles in het teken van het bespreken van de recente brandweeroefening en het simuleren van een aantal scenario’s. Brigitte Carelse, die al 4 jaar als vrijwillig locatiecoördinator actief is, zegt: “We hebben een gezellige groep vrijwilligers met veel nieuwe gezichten. Een mooie mix van alle leeftijden, met of zonder medische ervaring.

In het gebied zijn ongeveer 30 vrijwilligers actief. Zij doen voornamelijk eerstehulpverlening op evenementen. De vrijwilligers verlenen eerste hulp op verschillende evenementen in de buurt, bijvoorbeeld sportevenementen, concerten, festivals en Koningsdag in Zeist. Meerdere van de vrijwilligers hebben ook neventaken, bijvoorbeeld binnen de Noodhulpteams zoals het het calamiteitenhospitaal en het NHT, medische dienst, geven van gastlessen, Ready2Help of bij de verbindingsdienst.

Samen oefenen, samen leren

Alex van Dijken is opleidingscoördinator op de locatie en daarmee medeverantwoordelijk voor de oefenavond: “Er is altijd ruimte voor een grapje, dat maakt het hier prettig. Maar nu is ook tijd voor actie; we streven ernaar om vaker meer realistisch te oefenen.”

Foto: Vrijwilligers van locatie Zeist-Heuvelrug oefenen in maart samen met de lokale brandweer met een grootschalig verkeersongeval met meerdere slachtoffers.

Een week eerder oefende de locatie samen met de brandweer op een grootschalig auto-ongeluk met meerdere gewonden.  “Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op allerlei scenario’s,” legt Alex uit. “Daarom was het waardevol om met de brandweer te oefenen. Zo leer je ook andere hulpverleners beter begrijpen. Het is essentieel om buiten je vertrouwde omgeving te leren handelen in stressvolle situaties, en om goed op elkaar afgestemd te zijn.”

Vertrouwen en meeleven

Tot een half jaar geleden waren de vrijwilligers verdeeld over twee locaties: Zeist en Heuvelrug. Nu zijn ze verenigd in het pand in Zeist. Brigitte blikt terug: “Zelfs voordat we samengingen, werkten we al veel samen en kenden we elkaar goed. De overgang naar één locatie verliep daarmee makkelijker. Het voelt vertrouwd, of je nu al jaren meedraait of nieuw bent. We leven echt met elkaar mee en steunen elkaar, niet alleen tijdens de inzetten en oefenavonden, maar ook daarbuiten.”

Foto: Vrijwilligers Ankie (links) en Brigitte (rechts) stellen oefenslachtoffer en vrijwilliger Taemer (midden) gerust in een scenario met een pijnlijke verwonding aan het been.

Voorbereiden op alle mogelijke scenario’s

Op deze oefenavond gingen de vrijwilligers aan de slag met twee verschillende scenario’s: een beenverwonding waarbij het slachtoffer plotseling onwel werd, en een onveilige situatie met een slachtoffer met een slagaderlijke bloeding. “Normaal gesproken komen we ongeveer eens in de twee weken samen, op maandag en donderdag. Net zoals vandaag doen we dit om onze kennis op peil te houden en vertrouwd te raken en blijven met onze tools, zoals de tourniquet die vandaag aan bod komt,” legt Brigitte uit. “Met het evenementenseizoen voor de deur is het belangrijk om alle stappen en verschillende soorten eerste hulp weer even door te lopen.”

Foto: In het donker brengen vrijwilligers tijdens de oefenavond bij verschillende oefenslachtoffers de tourniquets aan.

Situaties waarin je het verschil kunt maken

Zelf is Brigitte, samen met andere vrijwilligers van deze locatie zoals Alex, Herman, Daniëlle en Ankie, ook actief voor het calamiteitenhospitaal. Dit is iets waar Alex en Brigitte zich deze tijd van het jaar extra bewust van zijn: “Vijf jaar geleden werden we opgeroepen voor het calamiteitenhospitaal vanwege de slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht. Eerst dachten we dat het een oefening was, maar al snel bleek dat het menens was,” herinnert Brigitte zich. Brigitte ging aan de slag op de verwantenopvang, Alex stond bij de ambulancehal.  “Hoewel het schrijnend was, zijn dit wel situaties waarin je ziet waarvoor je het doet. Situaties waarin je echt het verschil kunt maken. Het heeft een grote indruk op ons gemaakt, zelfs tot op de dag van vandaag,” deelt Alex. Brigitte voegt toe: “Ik was enorm blij dat Alex er ook was, dat we elkaar kenden en dat we steun aan elkaar hadden. Zowel tijdens als na de inzet. Dat is echt typerend voor ons als vrijwilligers. Niet alleen bij het calamiteitenhospitaal, maar ook tijdens andere inzetten. Je kunt op elkaar bouwen.”

Ook vrijwilliger worden?

Wil jij je aansluiten bij de enthousiaste groep vrijwilligers in Zeist, of op één van onze andere locaties? Solliciteer direct op één van de vacatures of ga het gesprek aan over de mogelijkheden.

Meest recente berichten