Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Heldin – een cursus speciaal voor vrouwen

Geplaatst op 10 januari 2022

Heldin is een cursus speciaal voor vrouwen tussen de 20 en 55 jaar die hun EHBO-kennis willen vergroten. Tegelijkertijd werken ze aan hun zelfvertrouwen, daadkracht en leren ze over effectief communiceren. In andere woorden: door Heldin leren hulp (durven) te vragen, omgaan met lastige situaties (denk aan meningsverschillen) en reageren in noodsituaties, bijvoorbeeld bij een ongeluk met een kind.

“Een kind op wie ik paste, verslikte zich in een ijzeren object. Ik schrok, maar bleef rustig en kwam direct in actie. Ik paste de rugslag- en buikstotenmethode toe tot het deeltje eruit kwam. Ik heb veel gehuild en erover gepraat, omdat het natuurlijk ook erg spannend was”, vertelt Dimitra. De oud-deelneemster weet hoe belangrijk het is om EHBO-kennis te hebben. Door de cursus redde ze het leven van een kind.

Heldin worden!


De cursussen worden door vrouwelijke trainers en EHBO-instructrices gegeven. Voor een kleine bijdragen krijgen deelnemers een voorlichting (1 uur), kennismakingsgesprek (30 minuten) en zes bijeenkomsten waar ze echt aan de slag gaan (elk 2,5 uur) . Hierin wordt behandeld:

Het verlenen van eerste hulp bij ongelukken;
Durven hulp te vragen;
Op een effectieve manier communiceren met anderen (bijvoorbeeld wanneer de dokter je niet serieus neemt);
Eigen talenten ontdekken;
Voor jezelf opkomen in vervelende situaties, zoals het aangeven van grenzen en hoe je ruzies oplost.
Na de cursus krijgen de deelnemers een officieel EHBO- en Heldin-certificaat, een EHBO-pasje en een handige EHBO-minigids.

“Bij deze cursussen is de uitreiking van de certificaten een groot moment”, vertelt een van de trainsters Liesbeth Verberk. “Je ziet hoe trots ze erop zijn.” Lees hier meer.

Meer weten?


Meer weten over de inhoud van de cursus? Of wil je met ons samenwerken en een cursus laten volgen in jouw buurthuis, op jouw school of andere locatie? Neem dan contact op met Miriam Lauers, projectleider Heldin via mlauers@redcross.nl.

“Heldin was een echte eyeopener voor mij; ik zou het zeker aanraden!”, benadrukt deelneemster Fadma.

Uiteraard houdt het Rode Kruis rekening met alle landelijke richtlijnen rondom het coronavirus tijdens het organiseren van de cursussen.

Meest recente berichten

Noodhulp

10 januari 2022

Een treinongeluk of een grote brand in een schoolgebouw: het zijn rampen waar je liever niet aan den...

Lees meer