Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Heldin – een cursus speciaal voor vrouwen

Geplaatst op 02 januari 2023

Heldin is een cursus voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben om te kunnen of durven handelen in een noodsituatie. Tijdens de Heldin cursus leren deelnemers de praktische vaardigheden om (eerste) hulp te kunnen bieden en wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen, daadkracht en effectieve communicatie. Tijdens de cursus leren deelnemers hulp (durven) te vragen, omgaan met lastige situaties en te reageren in noodsituaties.

Dimitra is een oud deelnemer van Heldin. Toen ze net de cursus had afgerond, gebeurde het volgende: “Een kind op wie ik paste, verslikte zich in een ijzeren object. Ik schrok, maar bleef rustig en kwam direct in actie. Ik paste de rugslag- en buikstotenmethode toe tot het deeltje eruit kwam. Ik heb veel gehuild en erover gepraat, omdat het natuurlijk ook erg spannend was”. De oud-deelneemster weet hoe belangrijk het is om EHBO-kennis te hebben. Door de cursus redde ze het leven van een kind.

Tijdens de cursus leren de deelnemers:

 • Hoe zij eerste hulp kunnen verlenen als iemand een ongeluk heeft;
 • Hoe zij om kunnen gaan met belemmerende gedachten. Het is namelijk spannend om eerste hulp te verlenen en veel mensen vinden het zo spannend dat ze geen hulp durven te verlenen wanneer dat nodig is;
 • Hoe ze rustig blijven in een noodsituatie;
 • Hoe ze hulp kunnen vragen aan anderen in een noodsituatie;
 • Hoe ze effectief (verbaal en non-verbaal) contact maken en communiceren met andere mensen;
 • Hoe ze met weerstand en agressie kunnen omgaan en effectief het gedrag van anderen kunnen beïnvloeden;
 • Wat hun eigen talenten zijn en hoe ze die kunnen inzetten in (crisis-)situaties.

Hoe ziet de cursus eruit?

Een volledige cursus bestaat uit een voorlichting voor geïnteresseerde vrouwen, individuele kennismakingsgesprekken (30 minuten) met alle deelnemers en zeven bijeenkomsten. Drie van de bijeenkomsten gaan over EHBO: deelnemers leren dan over de 7 meest voorkomende letsels, reanimatie en het gebruik van een AED. Tijdens de andere vier bijeenkomsten staan de sociale vaardigheden die nodig zijn om EHBO te kunnen uitoefenen centraal. De eerste 6 bijeenkomsten duren 2,5 uur. De laatste bijeenkomst, waarin reanimatie wordt geleerd, duurt 4 uur. De lessen vinden 1 keer per week plaats.

Praktische informatie:

 • We komen naar de locatie toe. We geven graag de cursus op locatie, omdat de deelnemers zich dankzij deze veilige en vertrouwde omgeving goed kunnen ontwikkelen;
 • De cursus wordt gegeven door vrouwelijke (EHBO-)trainers;
 • We vragen een eigen bijdrage van €5,- per deelnemer;
 • Elke deelnemer die de cursus heeft doorlopen, krijgt dan ook twee officiële Rode Kruis EHBO-certificaten én een Heldin-certificaat.

Meer weten?

Meer weten over de inhoud van de cursus? Of wil je met ons samenwerken en een cursus laten plaatsvinden in jouw buurthuis, school of op een andere locatie in de regio Gooi & Vechtstreek en Utrecht? Neem dan contact op met Miriam Lauers, projectleider Heldin via mlauers@redcross.nl.

Meest recente berichten

Voedselhulp

10 januari 2023

Helaas zijn er in Nederland heel veel mensen die in voedselnood leven. Het Rode Kruis helpt mensen d...

Lees meer