Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Buddy Anne-Fleur helpt vrijwilligers op weg

Geplaatst op 30 juni 2022

Anne-Fleur Zandbergen (23 jaar) is tweedejaars student geneeskunde en daarnaast zo’n 2,5 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Sinds een half jaar is ze ook buddy voor nieuwe vrijwilligers. “Ik vind het echt geweldig om te doen. Begin je eenmaal, dan wil je er niet meer van af. Ik heb leuke contacten met andere vrijwilligers en ik leer ontzettend veel.” 

Neus in de boter 

Anne-Fleur meldde zich in februari 2020 aan als vrijwilliger bij het Rode Kruis – een mooie kans om praktijkervaring op te doen met acute zorgvragen. Ze viel met haar neus in de boter want Corona brak in volle hevigheid los en zo kon ze al snel aan de slag in en rond de teststraat. Anne-Fleur: “In die begintijd was ik nog zoekende in de grote organisatie die het Rode Kruis nu eenmaal is. Er kwam behoorlijk wat op me af, iets dat zal iedere vrijwilliger zal herkennen. Er zijn praktische zaken die je moet weten en daarnaast gebeuren in de praktijk dingen waar je aan moet wennen.”  

Warm bad 

In januari 2022 startte het buddyproject: nieuwe vrijwilligers krijgen 3 tot 6 maanden lang een warm bad in de vorm van coaching door een ervaren buddy. Zo voelen ze zich niet in het diepe gegooid. Anne-Fleur meldde zich meteen aan, samen met ongeveer 12 collega’s. Ze moest in het begin even wennen aan haar nieuwe rol: “Ik ben nog niet zo lang vrijwilliger als sommige collega’s. Daarom kostte het me in het begin wat tijd om aan mijn nieuwe rol te wennen. Nu vind ik het alleen maar leuk en omdat ik mezelf herken in nieuwe vrijwilligers, weet ik waar ze tegenaan kunnen lopen. Ik leg ze bijvoorbeeld uit hoe Tools werkt, waar ze kleding kunnen vinden en wat ze kunnen verwachten van een EHBO-dienst. En laatst nam ik er twee mee naar Schanspop – ze waren direct enthousiast.” 

Leren 

Anne-Fleur: “Ik leer ontzettend veel, bijvoorbeeld over leiderschap, plannen en organiseren. Een buddytraject kost me gemiddeld zo’n 15 uur per vrijwilliger verspreid over die maanden en dat is echt een globale schatting. Die tijd zit onder andere in fysiek overleg, appen, plannen en stagediensten. En om mijn tijd zo efficiënt mogelijk in te delen, werk ik nu met koppels vrijwilligers. Zo hoeft ik mijn verhaal maar één keer uit te leggen. Dat werkt goed en ik merk ook dat de nieuwe vrijwilligers elkaar zo stimuleren. Het is ontzettend leuk om iemand te zien groeien. Ik kan iedereen aanraden buddy te worden.” 

Wil jij ook graag buddy worden? Kijk in de flyer voor meer informatie.

Meest recente berichten

Veiligheidsregio Groningen en Rode Kruis tekenen Convenant Bevolkingszorg

19 oktober 2022

De samenwerking tussen de Veiligheidsregio Groningen en het Rode Kruis is op vrijdag 7 oktober officieel vastgelegd door het tekenen van het Convenant Bevolkingszorg. In het kort betekent dit: als het welzijn of de veiligheid van Groningers in het geding is, kan het Rode Kruis dankzij de afspraken die in dit convenant zijn vastgelegd, nog sneller en beter in actie komen.

Lees meer
Een dagelijks telefoontje helpt tegen eenzaamheid

Dagelijks telefoontje helpt tegen eenzaamheid

29 september 2022

Elly Rademaker kwam ongeveer twee jaar geleden via haar vriendin van de bridgeclub in aanraking met de contactcirkel van het Rode Kruis. Haar jarenlange ervaring als secretaresse in het UMCG, waar ze ook veel belde, kwam hierbij goed van pas. Ze merkt dat er behoefte is aan die korte contactmomenten.

Lees meer
Studentendesk Groningen

Even voorstellen: de Studentendesk

29 september 2022

De Studentendesk Groningen zet zich in om zoveel mogelijk vrijwilligers voor het Rode Kruis te werven. Een zeskoppig bestuur leidt dit allemaal in goede banen. Van financiën en projecten tot bereik en contact met andere vrijwilligers: maak kennis met het bestuur van de Studentendesk Groningen van ’22-‘23!

Lees meer