Alfred Zwikstra (30) is sinds een aantal weken basishulpverlener. Hij wilde in zijn vrije tijd graag iets voor een ander betekenen en stroomde tijdens de pandemie in als vrijwilliger bij het Rode Kruis. In korte tijd rondde hij het opleidingstraject voor basishulpverlener af. Inmiddels verleende hij al een aantal keer hulp bij evenementen zoals het Bevrijdingsfestival. Zijn uiteindelijke doel is om chauffeur te worden van het noodhulpteam. Openhartig vertelt hij over zijn achtergrond, zijn drijfveren en zijn eerste belevenissen bij het Rode Kruis. Alfred: “Ik kan bij het Rode Kruis heel direct het verschil maken. Of het nu om een pleister plakken of om iets ernstigs gaat.”
Het verschil maken
In het dagelijks leven werkt Alfred bij medicijnonderzoekscentrum QPS. Daar beheert hij het laboratorium en coördineert hij alle onderzoeken. Zijn werk schept voldoening en toch wilde hij er graag nog iets zinvols naast doen. Toen hij een vacature zag voor de functie van hulpverlener bij het Rode Kruis twijfelde hij dan ook geen moment en zocht hij contact. Alfred: “Ik heb net mijn EHBO-diploma behaald en wil graag een steun zijn voor anderen. Als iemand een pleister nodig heeft, maar ook als iemand iets heftigs mee maakt. Bij evenementen en in noodsituaties kun je als hulpverlener het verschil maken. Bovendien sta ik achter de activiteiten die het Rode Kruis wereldwijd ontplooit. Ik vind het een mooie organisatie.”
Leuk en leerzaam
De eerste ervaringen als hulpverlener heeft Alfred inmiddels op zak. Hij was er voor vluchtelingen bij het COA. Ook werd hij ingezet bij evenementen. Hij vertelt: “Vanwege corona had ik nog maar weinig collega’s ontmoet. Ik was dan ook blij om eindelijk als hulpverlener mee te kunnen draaien op evenementen. Tijdens het Bevrijdingsfestival liepen we patrouille met team dat meteen hecht aanvoelde en hielpen we slachtoffers die betrokken waren bij incidenten. Ook hebben we een jongen met pijnklachten naar de verpleging gebracht. Als hulpverlener maak je veel mee, dat is leuk en leerzaam.”
Chauffeur bij het noodhulpteam
Tijdens zijn eerste diensten werd Alfreds behoefte om anderen te helpen nog meer aangewakkerd. Het acute aspect van hulp verlenen spreekt hem het meeste aan; hij staat het liefst klaar wanneer iemand zijn hulp het hardst nodig heeft. Daarom meldde hij zich al snel aan bij het noodhulpteam, als chauffeur. Hij vertelt: “Als chauffeur zorg ik ervoor dat het noodhulpteam zo veilig en snel mogelijk arriveert bij een incident.” Om een voorrangsvoertuig te mogen besturen heeft Alfred een certificaat nodig. Daarom is hij in juni gestart met een rijopleiding bij het Dutch Medical College, een centrum voor medische trainingen en persoonlijke ontwikkeling.
Duikinstructeur
De inzet bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel maakte tot nu toe de meeste indruk. De vluchtelingen herkenden het symbool van het Rode Kruis en stapten op Alfred af. Hij vertelt: “Sommige mensen zijn al tien jaar vluchteling. Een jongen barstte in tranen uit, alleen maar omdat we vriendelijk tegen hem waren. De staat waarin vluchtelingen verkeren en de behoefte die er is aan humanitaire hulp, had impact.” Gelukkig heeft Alfred voldoende veerkracht opgebouwd om zulke ervaringen het hoofd te bieden. Als duikinstructeur is hij verantwoordelijk voor de veiligheid binnen de duikclub; hierdoor kan hij goed omgaan met stress. Hij vertelt: “Bij het lesgeven is het belangrijk dat je goed kunt omgaan met mensen. Anders is het onmogelijk om een veilige duikomgeving te garanderen. Bij het duiken zelf is alert zijn belangrijk, maar tegelijkertijd is het kalmerend. Eenmaal onder water vergeet je even alles wat zich boven je afspeelt.”
Mooie verhalen
De eerste ervaringen bij het Rode Kruis smaken Alfred in naar meer. Binnenkort start hij met de lessen evenementenhulp, die je kunt volgen als je eenmaal basishulpverlener bent. Die lessen heb je nodig om lid te worden van het noodhulpteam. Alfred is benieuwd naar wat hij het Rode Kruis als evenementenhulpverlener kan bieden. Hij legt uit: “De mooie verhalen die ik hoor, daar wil ik graag onderdeel van blijven. Het samen met collega’s hulpverlenen is bovendien gezellig. Ik doe leuke dingen en kijk uit naar wat de toekomst bij het Rode Kruis allemaal gaat brengen.”
Wil je ook graag vrijwilliger worden bij het Rode Kruis in Groningen? Kijk dan eens bij de vacatures.